Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Může správné krmení ovlivnit délku psího života?

bibi_ilustrace na blog_stari

 

Odpověď je na tuto otázku zcela jednoznačná, ANO! Vědecké výzkumy prokázaly, že správné psí krmení může prodloužit život Vašeho psa až o 3 roky.
Tímto tématem se zabývali vědci z Belgie ve studii Lippert-Sapy. Majitelé byli v době smrti jejich psů dotazováni na faktory, které ovlivňovaly délku psího života. Tato studie byla zkoumána skrze různá plemena, takže je objektivní, jelikož se nezabývá pouze jedním konkrétním psím plemenem.

Výsledky jasně dokázaly, že štíhlí psi žili v průměru 147,7 měsíců. U psů s normální váhou to bylo 133,1 měsíců, s mírnou nadváhou 131,4 měsíců a obézní psí měli podstatně kratší život v délce 122,4 měsíců.
Sami vidíte ten rozdíl, štíhlí psi měli oproti obézním život delší o 25 měsíců!

 

bibi_ilustrace na blog_stari2

 

Co je ale ještě zajímavější, je rozdíl v délce života u psů krmených průmyslovým krmivem a vařenou stravou, případně kombinací těchto krmiv.
Psi krmeni průmyslovým krmivem žili v průměru 124,6 měsíců.
U psů, kterým byla podávána kombinace průmyslových a domácích krmiv, byla délka života 136,8 měsíců.
A u psů, kteří byli krmeni domácím krmivem, byla délka života 157 měsíců.
To jsou skoro 3 roky života. A ptáte se, čím to, že je délka života u psů takhle rozdílná? V mnoha článcích jsme Vám naznačili, proč je lepší krmit domácími krmivy a jaké úskalí skrývají průmyslová krmiva pro psy. Rozdíl je v použití surovin a jejich zpracování. U průmyslových komerčních krmiv je použito velké množství konzervantů, dochucovadel, koření a barviv, které pejskovi sice chutnají, ale chabá kvalita použitých surovin a chemie pejskovi škodí. Přispívají k velkým zdravotním problémům ve stáří. Ne všechny průmyslová krmiva jsou takto škodlivá, ale ty komerční, které známe z reklam za „skvělou cenu“, nebudou mít nikdy stejnou kvalitu jako domácí krmivo, které si sami připravíte. U domácích krmiv si sami pohlídáte kvalitu použitých surovin a jaké množství má pes dostat, tak aby to odpovídalo jeho individuálním potřebám.
Příprava domácích krmiv sice potřebuje znalosti a čas, ale s naší nabídkou vařené psí stravy prostě nemůžete sáhnout vedle. A ptáte se proč? Důvod je prostý a to ten, že my pro psy žijeme a chceme, aby měli co nejlepší a nejšťastnější život jaký si zaslouží. Čas, který s námi stráví není po celý náš život, ač bychom si to přáli, ale je to pro nás krásné období.

Zamyslete se tedy nad faktory ovlivňující délku psího života a také nad formou krmení. Správnou stravou můžete pejskovi prodloužit život až o 3 roky, jak jsme již uvedli. Dopřejte svým chlupatým mazlíčkům ten nejlepší život a určitě si přečtěte na našem blogu články, ve kterých rozebíráme průmyslová krmiva, vařenou stravu a BARF. Dočtete se také spoustu užitečných informací o přechodu na jiné krmivo a pravidel, které byste měli dodržovat.






Zdroje:
1. https://www.obojky.cz/blog/muzeme-ovlivnit-delku-zivota-sveho-psa
2. https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/pruvodce-krmenim/krmeni-pro-psy
3. https://vse-o-krmivech.cz/clanky-blogy/co-ovlivnuje-delku-psiho-zivota

 
Zpět do obchodu