Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Krmení BARF - krmení syrovou stravou

Co znamená pojem BARF?
 Jedná se o zkratku Bones and Raw Food, tedy kosti a syrová potrava. Syrové krmivo není jen maso, ale také ovoce, zelenina a bylinky.

Teorie stravování formou BARF
 Stále větší počet zastánců doma připravované stravy pro psy dává při krmení přednost zásadně syrovým přísadám, jako jsou masa, ryby, ovoce, zelenina, obiloviny, případně také mléko a mléčné výrobky.
A proč tomu tak vůbec je? Není jednodušší zajít do obchodu a koupit obrovský pytel granulí z reklamy a jen pohodlně dosypávat v čase krmení?
Jednodušší to sice je, ale v granulích se nachází velké množství chemie a jen dobře a pestře krmený pes může být zdravý. Uměle vyrobená a jednotvárná strava je na kilometry vzdálená přirozenému krmivu. Pes domácí, jak už jsme si řekli v předchozích článcích, se vyvinul z vlka. A přestože už mají minimum společných věcí, výživové potřeby a trávení mají pořád stejné.
Existují spousty článků a statistik, které dokazují, že průmyslové krmivo (granule pro psy, konzervy pro psy) stojí za spoustou zdravotních problémů u psů, například onemocnění jater, slinivky a ledvin, oslabená imunita, kožní problémy, zažívací problémy a také velmi obávané rakoviny.
Z toho důvodu stále více chovatelů hledá východisko v psím stravování pestrou a dobrou formou a jedno z nich je právě krmení syrovou potravou, neboli barfování.

Co je vlastně obsaženo v granulích?
Asi každý, kdo kupuje granule, se kouká na obal a posuzuje hlavně kolik procent masa obsahují.
Termicky upravovaná krmiva se vyrábí při teplotě okolo 100 až 120 stupňů. A pokud jste četli naše předchozí články nebo jste zběhlí v biologii a chemii, určitě víte, co se při takových teplotách děje s přírodními minerály a vitamíny děje. Pokud to ale nevíte, při takových teplotách se vitamíny a minerály zničí nebo poškodí. Náhradou jsou přidávány umělé složky, které ale nejsou dobře využitelné pro tělo, takže bez většího užitku jen projdou organismem.
Aby všechny ty granulky chutnaly pejskům, přidávají se tam různé vůně a dochucovadla. Že si dáváte na konzervační látky jiné dochucovadla pozor, pečlivě si čtete složení a vybíráte jen ty granule, které tyto látky neobsahují? A Jak je tedy možné, že mají granule trvanlivost rok a déle? Aby se výrobci vyhnuli povinnosti uvádět tyto škodlivé látky, nakupují suroviny, ve kterých už jsou tyto látky obsažené (živočišná a obilná moučka). Vznikne tedy krásná iluze, že granule jsou bez umělých a konzervačních látek.

bibi_ilustrace%20na%20blog_BARF_02

Zpátky k filosofii barfování
Jak už bylo řečeno, princip spočívá ve výlučném zkrmování syrových surovin. Také kosti se používají syrové, naporcované na menší či větší kusy. Někdy jsou nabízena celá nebo naporcovaná těla krmných zvířat (králíků, drůbeže, ryby atd.). Co se týče kostí, vychází se z toho, že syrové kosti obzvláště mladých zvířat nejsou tak nebezpečné jako vařené. Nemají totiž tendenci se tříštit a tím poškodit trávicí soustavu.
Z nutričního a fyziologického hlediska se jedná o kompletně zdravé stravování.  Odpovídá totiž výživě psa, respektive jeho předků žijících ve volné přírodě.
Přesto všechno sebou ale i barfování přináší určitá rizika, které není radno podcenit. Pokud předpokládáte, že syrová svalovina, ovoce a zelenina stejně jako pár kapek oleje už představují vyváženou porci BARF, mýlíte se. Je to rozšířený a nebezpečný omyl. Abychom v porci krmiva napodobili složení kořisti jako celku, je k tomu potřeba vedle výše vyjmenovaných přísad i značná dávka životně důležitých živin, které tyto přísady postrádají. Vedle různých složek potřebuje i vyvážená dávka BARF často různý doplněk ve formě vitamínů a stopových prvků. Divoce žijící šelmy se živí mimo jiné i hmyzem, reptiliemi, mršinami, částečně i trusem a pouze výjimečné dýněmi, cuketami nebo zeleným salátem. Napodobení úplně „přirozeného“ způsobu stravování je tedy jen stěží možné.


bibi_ilustrace%20na%20blog_BARF_01

Jaké jsou výhody a nevýhody barfování?
Pokud psa krmíte syrovým krmivem, je jedna z výhod to, že jde o co nejlepší možné zachování potravinových bílkovin, které se dlouhou tepelnou úpravou denaturují a vitaminy se částečně ztrácí. Jinak tomu je u obilovin, kde je obsažený škrob organismem využitelný, respektive stravitelný, až po tepelné úpravě. Další z výhod je ta, že ji pes zpravidla rád přijímá, protože je strava chutná a přináší potěšení z kousání kostí.
Krmením psa doma připravovaným krmivem, ať už syrovým nebo vařeným, si zajistíte co nejlepší kontrolu nad druhem, původem a kvalitou použitých surovin. Kromě toho lze dávky sestavit individuálně, jak si to přeje stále vzrůstající počet majitelů psů. S podporou veterináře můžeme složení jídla výborně přizpůsobit individuálním potřebám a preferencím psa, jako jsou chuť, potravinová nesnášenlivost, alergie, nadváha, onemocnění žaludku a střev, slinivky, jater, březost, odchov mláďat a růst.
Největší nevýhodou BARFu je čas. Zejména pro ty, kteří s touto metodou začínají, nemají dost zkušeností, neví kolik a jak, nemají odhad. Hlavně začátečníci zkoumají, zda danou přílohu, ovoce a zelenina, pes může a jestli mu nezpůsobí zažívací problémy. Náročnější je také to, že granule jsou nasypané během 10 vteřin, kdežto BARF zpočátku zabere i 30 minut. Při nákupu a výběru masa tápou hlavně začátečníci a to především v tom, jaké maso koupit, od jaké firmy, v jakém množství a hlavně jestli bude pejskovi chutnat a nebo bude vybíravý.
Než se začínající barfisté naučí vše potřebné, budou mít problémy s uskladněním. Je potřeba především mrazák, kvůli masu. Zásoby nejsou potřeba, ale osobně je doporučujeme. Pokud budete od dodavatelů kupovat větší množství masa, je to jedna cenově výhodnější a také si ušetříte spoustu času a peněz, než když je budete každý den chodit kupovat do řeznictví.
A v neposlední řadě je tady cestování. Ale ani tady není BARF překážkou. Můžete na trhu sehnat opravdu kvalitní konzervy, které obsahují ze 100 % maso, ale ani předpřipravené krabičky nic nezkazí.

Pokud tedy chcete pejskovi dopřát kvalitní a pestrou stravu, nad kterou budete mít kontrolu, je metoda BARF přesně pro Vás. Odpoutejte se od chemií nasáklých granulí a začněte s barfováním i Vy.


Zdroje:
1. https://www.krmimmasem.cz/content/6-vse-o-barfovani
2. https://krmime-masem.estranky.cz/clanky/vyhody-x-nevyhody-barfu.html
3. https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/pruvodce-krmenim/barf-krmeni-psa-syrovou-stravou
4. https://www.bibifood.cz/obchod/
5. BUCKSCH, Martin. Jak správně krmit psa: Praktické rady a tipy na základě nejnovějších poznatků. 2017. ISBN 978-80-271-0746-9.

 
Zpět do obchodu