Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Způsoby krmení psů

bibi_ilustrace na blog_Krmeni psu varenym jidlem_01

V dnešní době existuje spousta názorů a teorií o tom, jak krmit psa. Názory většinou bývají protichůdné a nelze jednoznačně určit definici, který způsob je nejlepší, protože každý pes je originál a stejně jako člověk má různé požadavky na výživu. Neberte v potaz různé „zaručené doporučení“, které se na Vás valí ze všech stran, vybírejte takový způsob krmení, který vyhovuje Vašemu psovi.
Ze všeho nejdřív se musíte rozmyslet, jakým způsobem budete psa krmit. Pokud bude krmná dávka obsahovat potřebné živiny, budete všemi způsoby krmit správně.
Vyvarujte se zbytků lidské potravy! Každý zná situaci, kdy dáte psovi vylízat talíř nebo mu necháte kousek své grilované krkovičky, protože chcete, aby se pejsek měl stejně dobře jako vy a taky ochutnal dobroty, které jedí lidé. To pro psy ale může být velmi nebezpečné. Současný lidský jídelníček obsahuje velké množství soli, koření a může obsahovat nevhodné nebo nebezpečné potraviny. To může vést k zažívacím problémům a v nejhorších případech dokonce ke smrti. Mezi největší chyby patří již zmíněné společné „stolování“, ale také nepravidelné krmení, překrmování a další.

V žádném případě ale nekrmte psa zbytky lidské stravy. Přestože se pes při své domestikaci živil zbytky lidské potravy je současný jídelníček člověka pro psa nevhodný - je slaný, kořeněný a může obsahovat pro psa nevhodné nebo i nebezpečné potraviny.



Existují 3 základní způsoby krmení psů:


1. Krmení stravou vařenou doma nebo syrovou – BARF
2. Krmení komerčními (průmyslově vyráběnými) krmivy – dělí se na suché (granule pro psy) a mokré (konzervy pro psy) krmiva
3. Zkombinování komerčních a domácích krmiv



Doma připravované krmivo
Dělí se na vařenou stravu nebo syrovou – BARF.
BARF je zkratka z anglického výrazu „Bone and raw food“, kosti a syrová strava. Všechny přísady se zkrmují výlučně v syrovém stavu. Jelikož škroby dokáže tělo psa rozložit a vstřebat pouze tepelně upravené, barfové porce neobsahují potraviny bohaté na škrob jako jsou brambory, růže, těstoviny a další. Jako zdroj vápníku jsou využívány kosti. Jedná se jistě o chutnou, zdravou a vyváženou metodu výživy, v jejíchž porcích nechybí při správném výpočtu prakticky nic, až na několik málo živin (například jód, pokud se nekrmí mořské ryby nebo řasy). Zvláště vitaminy jsou tepelně nestabilní, proto se při vaření ztrácí. Z toho vyplívá, že nevařené psí krmivo obsahuje větší množství vitaminů. V případě minerálních látek to ale platí naopak. Také bílkoviny při vaření mění svou strukturu a to by mohlo vysvětlovat, proč někteří jedinci snáší určitý druh masa pouze v syrovém stavu a jiný ve vařeném.
Druhou metodou je uplatňování vaření přísad. Je založena na mínění, že kontrola nad kvalitou, čerstvostí, druhem a původem použitých přísad je možná výhradně u krmných porcí, které si připravíme sami. Zpravidla se používají různé druhy masa a ryb, mléčné výrobky jako tvaroh, čerstvý sýr, dále vejce, oleje, luštěniny. Jako zdroj vápníku se může použít lasturový vápník, kostní moučka, mořské řasy nebo speciální doplňkové výrobky.



Domácí krmivo pro psy je složitější pro přípravu a je nutné si hlídat na správný poměr obsažených živin. Na druhou stranu, sami si ohlídáte, jak kvalitní suroviny obsahuje. V některých průmyslově vyráběných granulích nemusí být všechny složky z kvalitních zdrojů, jelikož se komerční výrobci snaží o co nejmenší výrobní náklady. Proto si dejte pozor při výběru psích granulí.

bibi_ilustrace na blog_Krmeni psu prumyslove vyrabenymi krmivy_04

Průmyslově vyráběná krmiva
Rozdělené na suchou (granule pro psy) a mokrou (konzervy pro psy) stravu.
Podle zákona, který platí v celé Evropské unii, musí výrobci psích krmiv své výrobky označit a obsažené látky vyjmenovat a rozepsat. Nicméně označovací povinnosti je ponecháno mnoho volného prostoru a to vede k uvádění nedostačujících a matoucích popisů a údajů. Je také těžké rozlišit obyčejné reklamní sdělení a sliby od zákonem předepsaného obsahu.
Komerční krmiva se rozdělují do 3 částí, které mají jinou vyživovací funkci.

Kompletní krmiva
musí zajistit, aby při jejich výhradním používání byly pokryty všechny potřeby psa na živiny a nedocházelo k varovným příznakům v důsledku chybějících živin, které jsou pro psy životně důležité. Jednoduše řečeno, kompletní psí krmivo musí obsahovat vše, co pes k životu a správnému fungování potřebuje.
Kompletní krmiva se dělí na:
1. suché krmivo – 10 až 12 % obsah vody, doporučeno do 12 %.
2. vlhké krmivo nebo konzervy – 60 až 87 % obsah vody, doporučeno do 80 %
3. polovlhké krmivo – 17 až 20 % obsahu vody

Doplňkové krmivo, jak již z názvu napovídá, by mělo ostatní krmiva doplňovat a tím je zkompletovat. To znamená doplnit tak, aby celá krmná dávka byla svým obsahem živin plnohodnotná. Mohou být navržena následovně:
- doplňkové krmivo bohaté na sacharidy (k doplnění diety bohaté na bílkoviny).
- doplňkové krmivo bohaté na bílkoviny (k doplnění diety chudé na bílkoviny).
- minerální přípravky nebo vitaminizované minerální přípravky doplňující krmivo, které obsahuje příliš nízký obsah doplňovaných látek.
- doplňkové krmivo bohaté na tuky (k doplnění esenciálních mastných kyselin).

Přídavek se může podávat navíc ke kompletnímu krmivu nebo kombinované stravě. Jsou to žvýkací kosti, kousací tyčinky, které slouží k zabavení nebo čištění zubů psů, dále také psí pamlsky, psí sušenky a spousta dalších.
Doplňkové krmivo nemusí být, co se týče složení všech živin, ve srovnání s kompletním krmivem vyvážené.

Průmyslově vyráběná krmiva se i přes všechny zákonné předpisy zčásti významně liší. Týká se to jak jejich kvality, kvality použitých surovin, stejně tak jako metody jejich zpracování. Kvalitativní postupy pro jejich výrobu nejsou zákonem předepsány ani regulovány a tím přísluší výrobci, který může tyto procesy ovlivnit ve svůj prospěch.

Co ale zákon o krmivech reguluje?
- nesmí poškozovat zdraví,
- pokud není uvedeno jinak, jsou v obvyklé prodejní jakosti a nezkažená,
- nepřekračují určitý stupeň nežádoucích nebo kritických látek,
- obsahují pouze povolené doplňkové látky,
jsou označená takovým způsobem, aby mohl kupující rozpoznat jejich kvalitu a možnosti použití.
Na etiketě je výrobce povinen udávat, jestli se jedná o kompletní nebo doplňkové krmivo. U doplňkového krmiva musí být navíc uvedeno, co se musí přikrmovat, aby byla dávka kompletní.

V jakémsi souhrnu, komerční krmiva jsou nenáročné na přípravu, je však třeba si ohlídat obsah živin v krmivu. Vybírat krmivo, po kterém pes nemá žádné zjevné potíže a které splňuje zákonné předpisy pro krmiva v EU. Nekupujte nejlevnější granule, protože kvalitní přísady stojí více a pokud koupíte levné krmivo, dokážete si asi představit, co se v krmivu může nacházet. Radši si dejte na čas, pročtěte si různé články odborníků a pejskařů, kteří mají zkušenosti s kvalitním krmivem.
Doma připravované krmivo je náročnější na přípravu, ale sami ovlivníte, jaké živiny pes dostane. Z tohoto důvodu doporučujeme nastudovat potřebné poměry důležitých živin a hlavně si dát pozor, které potraviny můžou psovi ublížit, pokud nejsou správně připravené. Například brambory, obiloviny nebo těstoviny se musí uvařit, nesmí se podávat syrové.



Zdroje:
1. https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/pruvodce-krmenim/krmeni-pro-psy#zpusoby-krmeni-psu

2. https://www.bibifood.cz/

3. https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/krmeni-psa.A140806_091318_hobby-mazlicci_bma

4. https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/faktory-hodnoceni/obsah-zivin#doporuceny-obsah-zivin

5. https://krmeni.cz/jak-vybirat-psi-granule

6. https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-o-krmivech/uplne/

7. BUCKSCH, Martin. Jak správně krmit psa: Praktické rady a tipy na základě nejnovějších poznatků. 2017. ISBN 978-80-271-0746-9.

 

 
Zpět do obchodu