Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Krmení psů vařeným jídlem

bibi_ilustrace na blog_Krmeni psu varenym jidlem_02

Stále převládá krmení psů průmyslovou stravou. Je to jednoduché, rychlé a pohodlné. Ale nepřemýšleli jste nad tím, zda si pejsek nezaslouží něco víc? My sami si začínáme hlídat, abychom jedli jen to nejlepší a v našem jídelníčku byly ty nejlepší potraviny pro naše zdraví. A to všechno můžete dopřát i svému psovi. Možnosti psí vařené stravy jsou rozmanité. Stačí jen vědět co vařit psovi a jak často psa krmit.

Na internetu najdete spoustu fór, kde se této problematice věnují. Často to ale neřeší Váš problém, tedy co by měla vařená strava pro psy obsahovat, protože si často internetoví pisálci protiřečí. Co je totiž pro jedny vhodné je pro druhé neakceptovatelné.

Panuje ale shoda ve velkém důrazu na správném složení základních živin. Pokud se rozhodujete nebo jste již začali s krmením psa vařeným jídlem, je důležité velmi pečlivě prostudovat výživové složení krmné dávky. Teprve podle toho můžete přesně přizpůsobit psí jídelníček. V případě, že dlouhodobě bude pes dostávat přemíru nebo naopak nedostatek základních živin (tuky, bílkoviny, vitamíny a minerální látky) povede to jen k těžce napravitelným nebo nevratným zdravotním obtížím. Velmi pečlivě si u minerálních látek hlídejte poměr vápníku a fosforu.

Jak si vlastně u psů stojí vařená strava? Mnohdy se setkáváme s názorem, že pes domácí je potomkem vlka a měl by dostávat pouze syrovou neboli BARF stravu. To je sice pravda, spousta páníčků skládá psí žrádlo ze syrových surovin. Ale díky domestikaci a tisíce let vývoje se z psa stal domácí mazlíček a mnozí naši gaučový psi nejsou schopni strávit celého syrového králíka.  Představte si takového boloňského psíka nebo mopse jak loví čerstvou kořist a celou ji spořádají. To bohužel není možné. Neznamená to, že bychom potom měli krmit psa zbytky z talíře od svíčkové, kolečky salámu a podobně. Některé lidské potraviny můžou být psům životně nebezpečné!

Pokud nechcete psa učit „divoké“ BARF stravě, o které se dočtete v samostatném článku na našem blogu, máte jednu možnost. Pokud tedy nechcete místo toho kupovat drahé super-kvalitní granule pro psy, ale i to nemusí být řešení. Vařená strava pro psy je ideální pro všechny, kteří chtěji svým mazlíčkům dopřát jen to nejlepší a zajistit jim tak život bez zdravotních komplikací, způsobených průmyslově vyráběným krmivem. Speciálně sestavenou vařenou stravu pro pejsky naleznete i u nás na webu.

Podívejme se tedy na to, jak by měla správně připravená vařená strava pro psy vypadat a co by měla obsahovat.
Pro většinu zdravých pejsků, se doporučuje denní dávka, která by měla být tvořená 50 – 70 % živočišné složky. Složení masa by mělo být pestré, můžete zakomponovat vše od vnitřností, po svalovinu a kosti. Ty jsou důležité pro správný poměr fosforu a vápníku, jak jsme si již řekli v úvodu. Rostlinnou stravou, která je složená ze zeleniny a obilovin, pak jen doplníte psí jídelníček. Aby jste je dokázali správně a efektivně zkombinovat rostlinné a živočišné složky, je disponovat znalostmi o výživových hodnotách a požadavcích Vašeho psa.  Musíte myslet i na rozdíly v účincích některých rostlinných složek na psa, protože ne všechny je schopen pes strávit. Co je pro Vás běžná a zdravá surovina, pro psa naopak může být toxická a velmi nebezpečná.

bibi_ilustrace na blog_Zpusoby krmeni_01

Ve výčtu surovin, které dobře doplňují živočišnou složku, můžeme u příloh vyzdvihnout dietní rýži, výživnější těstoviny, nudle nebo vločky. Ze zeleniny je zase vhodné podávat povařená mrkev, hrášek, květák, brokolice...
Pro doplnění živin, použijeme čas od času minerální látky a vitamíny, které seženete ve zverimexech. Doporučujeme se poradit s veterinářem, která značka je nejlepší volbou.
Pro zlepšení chuti připravované psí stravy můžeme použít kapku pupalkového oleje.

Celková hmotnost doma připravovaných vařených dávek by měla u dospělých psů představovat 2 - 3 % z tělesné hmotnosti. U malých psů (pod 10 kg) by to mělo být 3 – 4 % hmotnosti. U štěňat a intenzivněji vytíženějších psů budou tyto hodnoty jiné. Je zapotřebí celou dobu hlídat hmotnost psa. Pes by neměl hubnout ani přibírat, pokud to teda není Vašim záměrem. V případě váhových odchylek je nutné dávky upravit podle potřeby.

Závěrem si řekneme, co pro psa může být nebezpečné.
Kravské mléko není nejlepší volbou pro psy, jelikož může způsobovat průjmové onemocnění. Sladkosti a především čokoláda, jsou pro psy taktéž téměř toxické. Dávejte si tedy pozor, ať nenecháte kousek čokolády někde v dosahu psa, vyhnete se tím vážným zdravotním komplikacím, jako zažívací obtíže nebo nenávratně poškozené játra. Nejnebezpečnější je čisté kakao a také čokoláda na vaření. Slané a kořeněná jídla zase mohou poškodit ledviny.

U starších psů, dochází v organismu k noha změnám, které ani perfektní zdravou stravou nedovedete ovlivnit. Můžete je alespoň zmírnit. Hlavně jde o zpomalení rozvoje chronických onemocnění, udržení optimálního zdravotního stavu, zachování tělesné hmotnosti a co možná nejvíce zmírnit projevy již existujících onemocnění. Proto je pro starší psy vařená strava ideální. Je lehce stravitelná, vyvážená, zdravá a připravená z těch nejčerstvějších surovin, které naleznete i u nás na webu.

Pokud se tedy rozhodnete pro vařenou psí stravu, určitě děláte dobře. Pokud budete dbát na to co má kvalitní krmivo a vařená strava pro psy obsahovat a dostatečně si vše nastudujete, pejsek se Vám jistě odvděčí svou oddaností a radostí z každé misky psího žrádla. Myslete tedy na zdraví svých psů a začněte s vařenou zdravou stravou i Vy. 


 

Zdroje:
1. https://www.bibifood.cz/varenepsimenu/
2. https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/varena-strava-je-pro-psy-lehce-stravitelna-vite-cim-ho-krmite-je-ale-potreba-doplnovat-vitaminy-rika-odbornice-na-vyzivu-eva-stercova-104
3. https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/pruvodce-krmenim/krmeni-pro-psy
4. BUCKSCH, Martin. Jak správně krmit psa: Praktické rady a tipy na základě nejnovějších poznatků. 2017. ISBN 978-80-271-0746-9.
5.
https://www.obojky.cz/blog/je-syrove-maso-pro-psa-hodnotnejsi-nez-varene
6. http://dogsmagazin.cz/vse-o-psech/vyziva/varena-strava

Zpět do obchodu