Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Krmení psů průmyslově vyráběnými krmivy - granule, konzervy

bibi_ilustrace na blog_Krmeni psu prumyslove vyrabenymi krmivy_06

Granule a konzervy pro psy jsou nejrozšířenějším způsobem krmení. Důvodem, proč většina majitelů psů využívá krmivo průmyslově vyráběné, je jeho jednoduché a pohodlné dávkování. Není nutné mít žádné znalosti v oblasti výživy a nutričních potřeb psa. Natištěná etiketa Vám odpoví, čím krmit psa, jak často psa krmit, a jak krmení dávkovat. Pro většinu majitelů psů jsou tyto informace a jednoduchost, zvláště v dnešní uspěchané době rozhodujícím faktorem, proč zvolit jednoduší cestu oproti té složitější ve formě krmení BARF nebo vařenou stravou.

Než se dostaneme k výhodám a nevýhodám průmyslově vyráběných krmiv, řekněme si, co je důležité vědět při výběru krmiv a na co se zaměřit.
Ať už jste zkušený chovatel psa nebo se teprve učíte s prvním pejskem, je velmi důležité nastudovat, co by měly nejlepší krmiva obsahovat, mít přehled o typech krmiv na trhu, a jak vybrat to nejlepší krmivo pro Vašeho psa.
Co musí psí krmivo obsahovat jsme Vás již informovali v předchozím článku. Nicméně opakování je matkou moudrosti, tak ve zkratce si to zopakujeme. Obsah by měl být rozložen na 30 - 60 % energie z tuků, 30 % z bílkovin a 10 – 40 % ze sacharidů. Proto je nutné si ověřit, zda těchto hodnot Vámi kupované psí krmivo dosahuje. V dlouhodobém výhledu je pak zásadní kupovat tzv. kompletní krmiva. Jsou to hlavně granule pro psy, které můžou být extrudované, lisované za studena nebo pečené.

Na chvíli u granulí zůstaneme. Jsou to takzvaná suchá krmiva. Oproti vlhkým krmivům jsou lépe vyvážená živinově a častěji dosáhnou na požadavky, které vyžaduje kompletní krmivo. Nevýhodou granulí pro psy je, že nejsou tak chutné a obsahují větší množství rostlinných složek, zejména obilovin.

Vlhká krmiva jsou konzervy, paštiky, taštičky a mražené směsi. Oproti granulím mají hůře vyvážené živiny a tím často neodpovídají požadavkům kompletního krmiva. Kvalitní konzervy, které těmto požadavkům vyhovují jsou zase velmi drahé a z dlouhodobého hlediska se pro krmení většího psa, například zlatého retrívra nebo německého ovčáka, zkrátka nevyplatí.

bibi_ilustrace na blog_Krmeni psu prumyslove vyrabenymi krmivy_05

Z dlouhodobého hlediska je tedy nutné kupovat zásadně kompletní krmivo, které je nutno vybírat podle potřeb a aktivity psa. Je rozdíl mezi nutričními požadavky boloňského psíka, bernského salašnického psa, kolie nebo labradora.
Na trhu je také velké množství krmiv různé kvality a původu. U nás jsou ve velkém zastoupeny evropská krmiva a dále americká a kanadská. Krmiva podléhají důsledným státním kontrolám.

Jaké jsou tedy nevýhody průmyslových krmiv?
V prvé řadě, krmiva jsou různé kvality a původu. Laciné krmiva neobsahují kvalitní suroviny, je v nich velké množství konzervantů, umělých barviv, dochucovadel a aromat. To proto, že výrobce použitím masokostních mouček ušetří na výrobních nákladech a přidáním dochucovadel vypěstuje u pejsků formu závislosti. Kvalita použitých surovin tedy ovlivňuje cenu výsledného krmiva. Ale pozor, to, že je krmivo drahé, neznamená že je kvalitní. U drahých krmiv se často platí za značku a reklamu.

No a jak tedy vybrat kvalitní krmivo, když ne podle ceny? Je nutné se změřit na jeho složení. Ale poznat kvalitní krmivo z dostupných informací také není vždy jednoduché. Každý výrobce se snaží ukázat své produkty v nejlepším světle.

Co tedy hledat? K dispozici máme údaje uvedené na štítku vytištěném na obalu, který dělí obsažené informace do dvou částí – panel základní a informační.
Na základním panelu, který je umístěn na přední části obalu, najdeme informace o tom, pro jaký druh psů je krmivo určeno, o názvu a značce. Upoutává zákazníka, ale neobsahuje informace o kvalitě krmiva, kterou lze posoudit.

Pozor také na různé marketingové označení jako je natural, premium, super a ultra premium a další superlativy jaké Vás jen napadnou. Nenesou žádnou legislativní funkci, jedná se pouze o obchodní označení, které udává cenu a kvalitu použitých surovin daného výrobce.

Pozornost byste měli zaměřit na informační panel, který najdete většinou na zadní straně obalu. Většinou je veden drobným písmem a splývá s obalem. Z něj si můžeme vytvořit daleko přesnější představu o kvalitě krmiva. Obsahuje také potřebné legislativní údaje, zahrnující seznam použitých surovin, obsah živin a také doporučené dávkování. Také zde naleznete informace o výrobci a distributorovi krmiva, u kterých je možnost požádat o detailní informace o použitém krmivu.

Krmiva jsou také často obohacené uměle o vitamíny a minerální látky z prostého důvodu. Přírodní enzymy a vitamíny jsou totiž poškozeny nebo zničeny při tepelné úpravě průmyslových krmiv a musí být dodány ve formě nástřiků a dochucovadel, které při dlouhodobém užívání můžou vést k nepříjemným zdravotním potížím.

Pokud se přeci jen rozhodnete pro průmyslové krmivo, poradíme Vám pár tipů, jak vybrat kvalitní granule pro psy.
1. Ve všem hledejte maso.
Kvalitní krmivo by mělo obsahovat 100 g čerstvého masa nebo 20 g sušeného na 100 g granulí. Pojmy „čerstvé“ a „sušené“ je také třeba rozlišit. Čerstvé maso obsahuje vodu, která vymizí v průběhu výroby, obsah suroviny se sníží a posune se níže ve složení. Pokud je tedy na prvním místě čerstvé maso, mělo by být následováno sušeným nebo dehydrovaným.

2. Přesná deklarace
Pokud granule obsahují vedlejší živočišné a rostlinné produkty, raději je vyměňte.

3. Naučte se znalosti počítání obsahu masa
Opravdu kvalitní granule by měly obsahovat přes 30 % masa v sušeném stavu.

4. Vyhněte se proteinovým posilovačům
Uměle navyšují obsah bílkovin, když je v krmivu málo masa.

5. Snažte se prokouknout triky výrobců
Hledejte co nejjednodušší složení, jakmile se dostanete do složitých popisů a kliček, měli byste být ostražití.

6. Pohlídejte si způsob konzervace
Opravdu si na to dejte pozor, protože výrobce musí uvádět konzervaci krmiva jako celku, ne jednotlivých složek. Nejkvalitnější krmivo je takové, u kterého Vám výrobce zaručí, že ani jednotlivé složky nebyly konzervovány uměle.

7. Nevěřte marketingovým označením
Super prémiové krmiva podobně jsou pouze marketingová fráze, žádnou platnou legislativní formu nemají. Důležité je, aby v člověku vzbudili pocit, že si kupují opravdu to nejlepší krmivo jen podle názvu za použití reklamních sloganů.


Volba, jak krmit Vašeho psa je čistě na Vás. Jestli se rozhodnete pro průmyslové krmiva ať už z jakéhokoli důvodu, dávejte si opravdu pozor, co kupujete.
Pokud se jako my rozhodnete pro zdravější a chutnější formu BARF nebo vařené stravy, určitě neuděláte chybu. Chce to jen nastudovat, co Váš pes potřebuje a jaké potraviny jsou vhodné. O tom jsme sepsali články, které si můžete přečíst u nás na blogu.
Dále se určitě koukněte na naši nabídku vařených psích menu, které připravujeme s láskou a vědomím, že pejsci dostanou tu nejlepší stravu.
 









Zdroje:
1. https://www.bibifood.cz/
2. https://www.dromy.cz/prumyslova-krmiva/
3. https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/faktory-hodnoceni/obsah-a-pomer-zivin-krmivu
4. https://www.psimafie.cz/blog/7-jednoduchych-bodu-jak-vybrat-kvalitni-granule/
5. https://www.arecenze.cz/krmiva-pro-psy/
6. https://krmeni.cz/jak-vybirat-psi-granule
7. https://www.arecenze.cz/krmiva-pro-psy/
8. BUCKSCH, Martin. Jak správně krmit psa: Praktické rady a tipy na základě nejnovějších poznatků. 2017. ISBN 978-80-271-0746-9

Zpět do obchodu