Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.
Od pátku 29. března do pondělí 1. dubna NEVAŘÍME! Objednávejte včas (nejlépe do úterý), ať k vám jídlo stihne dojet❣️ . Ujistěte se v tabulce rozvozů.

Kombinace domácích a průmyslových krmiv

Pokud si nejste jisti, jestli chcete psa krmit pouze průmyslovým krmivem nebo doma připravovanou psí stravou, je zde možnost kompromisu. Tím je právě zmíněná kombinace průmyslových a domácích krmiv. Spojuje výhody i nevýhody obou krmných systémů a tím tvoří určitou zlatou stezku mezi nimi.

 bibi_ilustrace na blog-new9

 

Tato kombinace dokáže nahradit například nedostatky u průmyslové stravy, kde v krmení může scházet dostatečné množství živočišné složky, které se dá doplnit vařeným masem nebo BARF stravou. Další nedostatky se dají tímto způsobem aspoň minimalizovat nebo úplně odstranit. Musíte ale dávat velký pozor na to, aby nedošlo k narušení rovnováhy mezi živinami. Především je to důležité, pokud dojde k tomu, že množství domácího krmiva překročí hranici 20 % ke krmivu průmyslovému z celkové krmné dávky. Potom je nutné, aby byl každý druh psího jídla samostatně vyvážený. K tomu dochází hlavně i diet s vysokým podílem masa, u kterého bývá nedostatek vápníku a několikanásobný přebytek fosforu. Aby nedošlo k narušení celkového příjmu energie a pejsek nepřibíral na váze nebo naopak nehubl, je důležité upravit dávkování krmných dávek.

 

Mnoho chovatelů tvrdí, že tímto způsobem krmení dochází k narušení rovnováhy průmyslově vyráběných krmiv a také kvůli rozdílu ve stravitelnosti u jednotlivých složek. Je ale nutné podotknout, že tyto teorie nevychází z žádných odborných studiích a jsou to tedy jen čisté dohady a spekulace. Naopak, velké množství chovatelů tento způsob krmení psů využívá bez jakýchkoliv problémů. Jestliže pejskovi kombinovaná strava vyhovuje a nepozorujete žádné zjevné problémy v trávení, není důvod se tomuto způsobu krmení psů vyhýbat.

 

bibi_ilustrace na blog-new

Pár fakt o této teorii Vám zde rozvedeme a pokusíme se tyto neodborné domněnky vyvrátit.

Nejčastějším argumentem proti míchání způsobů krmení je rozdílná doba pobytu surovin v žaludku a důsledek ve zpomalení vyprazdňování a menší využitelnosti živin.

Z odborné literatury víme, že faktory, které ovlivňují pobyt krmiva v žaludku a jeho přechod do střev, závisí na základě složení celé trávené složky, tvz. tráveniny.

Ta vzniká promícháním potravy s žaludečními kyselinami. Základní vlastnosti jsou také velikost částic, obsah vlhkosti a živin. Čím větší částice, menší vlhkost a vyšší obsah tuku a bílkovin, tím je vyprazdňování pomalejší.

Zpravidla k němu u zdravých psů dochází za 7-10 hodin po nakrmení.

Dalším argumentem proti, je narušení vyváženosti živinového složení. K tomu může dojít například při míchání kompletního suchého krmiva ve formě granulí spolu s velkým množstvím masa. To má nízký obsah vápníku a velký obsah fosforu. Je nutné doplnit zdroj vápníku, jinak dojde k narušení vyrovnaného poměru mezi vápníkem a fosforem obsaženým v suchém krmivu.

 

Pokud si ale dáte pozor na tyto rizika a využijete možnosti kombinovaného krmení, zajistíte si bezproblémové krmení Vašeho pejska a minimalizujete nedostatky, které mají samostatné krmení, především průmyslová krmiva. Zvažte tedy, výhody kombinované formy krmení.

My za nás stále doporučujeme domácí přípravu krmení pro psy. Spoléháte se u něj pouze sami na sebe a Váš výběr použitých surovin. Doporučujeme také využít naši nabídku krmení pro psy, kterou pejsci milují.

 

 
Zpět do obchodu