Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Změna krmiva - přechod na jiné krmivo

prechod_new

 

Koupili jste svému pejskovi nové granule než na které je zvyklý a plánujete pro něj změnu k lepšímu? Buďte velmi opatrní. I když koupíte ty nejkvalitnější granule, radikální změna může ohrozit jeho zdraví.
Ptáte se proč? Protože pokud pes konzumuje například hovězí maso s rýží, jeho tělo tvoří jiné enzymy, než kdyby konzumoval rybí maso se zeleninou. Pejsek si tedy potřebuje zvyknout na nové krmivo a vytvořit si potřebné enzymy.

A jak tedy zajistit co nejhladší přechod na nové krmivo? Je důležité dodržet určitá pravidla.
Na přechod potřebuje pes čas. Naplánujte tedy několik dnů, během kterých si bude pes zvykat na nové krmivo.
První 1 – 2 dny pejskovi podávejte staré a nové krmivo v poměru 75 : 25 %. To proto, aby psí trávicí soustava začala registrovat nové složky v potravě.
V další fázi pokračujte 1 – 2 dny dělení krmiva v poměru 50 : 50 %.
V poslední fázi by mělo být minimum starého krmiva vůči novému a to v poměru 25 : 75 %.
Až dokončíte tuto fázi, můžete pejskovi začít podávat pouze nové krmivo. U citlivých psů je vhodné tento proces rozvrhnout na 7 až 10 dní.

Pokud kupujete psí krmivo, které má podobné složení nebo dokonce stejné, tak tento proces může být rychlejší.

Pozorování zdravotního projevu psa při této změně je velmi důležité. Při správném poměru a dostatečném množství času by neměl nastat žádný zdravotní problém. Stolice je ideální indikátor psího trávení a zdraví. Pokud nastane situace, že je stolice příliš řídká a měkká, nestresujte se a nezoufejte, přechod pravděpodobně nastal příliš rychle a můžete to napravit tak, že snížíte poměr nového krmiva vůči starému. To by mělo pejskovi pomoct, protože tělo využije hlavně enzymy pro potravu, kterou psí tělo zná. Prodlužte tedy čas, ve kterém psovi podáváte určitý poměr krmiv a počkejte, než se jeho trávení ustálí. Teprve poté pokračujte ve změně krmiva.

 


prechod_psi2

 

Ještě jedna důležitá věc, na kterou si chovatelé psů musí dát pozor při přechodu na jiné krmivo. Pokud psovi podáváte méně kvalitní krmivo a poté chcete přejít na krmivo kvalitnější, je nutné přepočítat krmnou dávku a optimální poměr živin, kterou pes potřebuje. Je to z toho důvodu, že mnoho chovatelů tento proces vynechá a podává psovi stejnou dávku, jako kterou mu podával předtím. Může se proto stát, že je pes novým krmivem „překrmený“ a může dostat zažívací potíže, jako třeba průjem. Chovatelé proto usoudí, že je nové krmivo pro psa nevhodné. Je tedy velmi důležité, abyste si pečlivě prostudovali příbalové informace uvedené na obalu, kde je dána doporučená denní krmná dávka a z ní vypočtěte množství gramů, které odpovídá procentnímu podílu.
Při přechodu na nové krmivo si také dejte pozor na kvalitu použitých surovin. Ne vždy totiž přechod na jiné krmivo znamená krok k lepšímu. Nejlépe uděláte, když vyměníte granule za vařené či BARF krmení. To proto, že u Vámi připravovaného krmiva si sami pohlídáte kvalitu a množství krmiva.

Doporučujeme Vám vyzkoušet námi připravovanou vařenou psí stravu, které je nejen velmi zdravá, ale také pejskům chutná.



Zdroje:
1. https://krmeni.cz/jak-na-zmenu-granuli-u-psa-99337
2. https://www.krmivo-barf.cz/cz-clanky-6.html
3. https://www.bibifood.cz/obchod/
4. https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/faktory-hodnoceni/obsah-a-pomer-zivin-krmivu
5. https://www.vimcimkrmim.cz/zmena-krmiva-ni-aby-probehla-hladce/


Zpět do obchodu