Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Pandemie se podepsala na duševní pohodě psů. Jak dlouho je zdravé a bezpečné nechávat je osamotě?

Pandemie se podepsala na duševní pohodě psů. Jak dlouho je zdravé a bezpečné nechávat je osamotě?

Ne všichni mají tu možnost pracovat z domova (nebo třeba nepracovat vůbec) a dopřát si tak nepřetržitý přísun psí lásky. Někteří se prostě na pracoviště přesunout musí a pejsek je tak ponechán v bytě či na zahradě sám. Obecně se doporučuje nenechávat ho déle než čtyři hodiny. Ale ve hře je více faktorů jako věk, zdraví nebo například temperament. Nabízí se otázka: Jak dlouho je pro psa zůstávat za dveřmi obydlí bezpečné a zdravé?

Britská nezisková organizace People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) tvrdí, že na spokojenosti zvířete se podepisuje pět základních faktorů: zdravotní stav, stravování, chování, prostředí a společnost. je nasnadě, že psi jsou zvířata společenská, takže k životu potřebují dostatek interakcí, a to i ti, kteří preferují klid.

Na chování mazlíčků a jejich trávení času osamotě se výrazně podepsala i pandemie. Z výroční zprávy PDSA Animal Wellbeing (PAW) Report za rok 2021 vyplývá, že 27 procent psů adoptovaných při šíření covidu v březnu 2020 nemá dostatek socializace a skoro 20 procent štěňat trpí separační úzkostí, protože je páníci s omezenými možnostmi veřejného života nenaučili být sami.

Ale netýká se to jenom nově příchozích členů rodiny. Chování se změnilo i u zvířat pořízených před pandemií. PDSA uvádí, že 22 procent ochotněji odpočivá v pelíšku a dalších místech k tomu ideálních a v případě, že zůstanou celý den sami doma, jsou nervózní. Jiný průzkum organizace Dogs Trust zase tvrdí, že 41 procent psů mnohem víc visí na páníčkovi. 

Rutina nad zlato

Psi prostě zbožňují rutinu a jakékoliv změny jim mohou pořádně zamotat hlavu. Podle PDSA si ale bohužel většina lidí v pohodlném lockdownovém režimu neuvědomila, co starost o takové zvíře znamená. Ať už jste “covidový pejskař” nebo dlouholetý páník, měli byste si uvědomit, že ponechávání psa osamotě musí být bezpečné, a to jak z hlediska fyzického, tak duševního zdraví.

Organizace PDSA si stojí za tím, že psi by neměli zůstávat doma sami déle než čtyři hodiny. Časopis Modern Dog Magazine uvádí, že psi v klecích by neměli být ponecháni doma osamotě déle než tři nebo čtyři hodiny. Neziskovka PAWS Chicago má za to, že pro dospělého psa je maximum pět až šest hodin. Takže odborníci se tak úplně neshodují, nicméně je jasné, že čas by neměl přesáhnout pár hodin.

Jak už jsme zmínili výše, roli hrají i další faktory jako věk, temperament, naučená rutina, velikost, zdravotní stav a v neposlední řadě plemeno. Pracovní psi jako australský ovčák, border kolie nebo americký pitbulteriér se mohou při nedostatku psychického a fyzického vyžití změnit v ničivou zbraň, která promění útulný byteček v kůlničku na dříví. Pokud je navíc energický pes odkázán jen na malý prostor (jako například kotec), stává se nebezpečný i sám sobě. Není výjimkou, že si takové zvíře vyláme či obrousí zuby o mříže nebo ukouše ocas.

Štěňata samozřejmě potřebují více péče a pozornosti a na samotu si musí přivykat krůček po krůčku. Nikdy nenechávejte osamotě víc než hodinu štěně mladší deseti týdnů. American Kennel Club uvádí, že když je štěněti deset až dvanáct týdnů, můžete se dopracovat až ke dvěma hodinám. Štěně staré půl roku už dokáže udržet čůrání šest hodin. Co se týče starších psů, budou mít se samotou asi menší problém, protože se rádi prospí, nicméně svěrače už u nich nemusí fungovat na 100 procent, takže nějakou tu loužičku při delší době osamotě utrousí.

Doktorka Katie Paganová, partnerská lékařka Heart + Paw Fells Point, upozorňuje, že velkou roli hraje i velikost psa. “Mladší a menší pejsci potřebují venčit častěji. Stejně tak psi starší nebo nemocní, například když je trápí cukrovka, Cushingova choroba nebo onemocnění ledvin,” apeluje.

Čas strávený osamotě je cenný i pro psa

Separační úzkost je jeden z nejčastějších problémů, který sužuje páníčky a psy, a může přijít kdykoliv, nejen, když je zvíře mladé. Organizace PDSA a Dogs Trust se shodují, že od začátku pandemie se jejich počet stále zvyšuje. Pokud se to týká i vašeho mazlíčka, bude to vyžadovat váš čas. Tyto úzkostné stavy mohou z kňučení a frustrovaného štěkání přejít až k demolici vybavení příbytku, nebo dokonce sebepoškozování. Pokud si nejste moc jistí, jak začít nebo postupovat, nezdráhejte se kontaktovat odborníka.

Na druhou stranu, to, že pes zvládne samotu, i pro něj představuje plus. Získává tak větší sebedůvěru a posiluje to duševní stabilitu. Vy si navíc můžete zajít do kina nebo na večeři, aniž byste celou dobu přemýšleli o tom, jestli nepřijdete o gauč nebo nebudete ze stěny utírat exkrementy psa s ukousnutým ocasem.

Stres z opuštění se dá zmírnit různými prostředky. Nejhorší bývá odchod, kdy stres eskaluje, proto zkuste pejskovi “natřít” nějakou dobrotou olizovací podložku. Bude tak zabraný do vyčištění všech místeček, že po vás doslova ani neštěkne pes. Doporučujeme i různé psí hlavolamy a interaktivní hračky, kdy musí přijít na to, co s hračkou udělat, aby z ní vypadly odměny. Ideálně pořiďte takové pamlsky, které pejskovi chutnají, ale nebude po nich vypadat jako koule. Obecné pohodě přispějí i CBD oleje, které vám navíc pomohou s odčervením nebo bolavými klouby. 

Netřeba snad zdůrazňovat, že pejska byste měli před odchodem dostatečně vyvenčit i unavit, a to jak fyzicky, tak psychicky, což opět do jisté míry záleží na plemeni.

Čerpali jsme:

https://heartandpaw.com/

https://www.dogstrust.org.uk/

https://www.purewow.com/family/how-long-can-you-leave-a-dog-alone

https://www.pawschicago.org/about-us/media-center/paws-in-the-media/news-item/showarticle/returning-to-work-a-guide-for-you-and-your-dog

https://www.purewow.com/family/leave-your-dog-alone-15-minutes

https://www.purewow.com/family/covid-dog-separation-anxiety

https://moderndogmagazine.com/articles/home-alone/133005

https://www.purewow.com/family/dogs-brain-home-all-the-time

https://www.purewow.com/family/leave-your-dog-alone-15-minutes

https://www.pdsa.org.uk/what-we-do/pdsa-animal-wellbeing-report/paw-report-2021?awc=7028_1637835501_a5eb8577a5596a727e80f4e40d8dffd3&utm_source=Affiliate_Window&utm_medium=Affiliate_Marketing&utm_campaign=Skimlinks

https://www.purewow.com/family/dog-breeds-that-need-alone-time

https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/looking-after-your-pet/all-pets/5-welfare-needs?awc=7028_1637835499_746a8fb874c81c7f14a2737087f69a4d&utm_source=Affiliate_Window&utm_medium=Affiliate_Marketing&utm_campaign=Skimlink

 

 

Zpět do obchodu