Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Jak krmit štěně? 4 nejčastější otázky novopečených pejskařů

 shutterstock_1033567513

  • Je nutné pokračovat v krmení granulemi od chovatele?

Pro štěně, dospělého psa i seniora je nejlepším možným krmením opravdové psí jídlo. V žádném případě ho nenahradí průmyslově zpracovaná strava v podobě jakkoliv upravených granulí. Nejlepší je, pokud vyberete takového chovatele, který krmí syrovou stravou (neboli BARF) nebo citlivě zpracovanou zeleninou a masem už štěňata. Ale každý chovatel má jiné preference osvědčeného krmiva a to, že jste si vybrali nového člena rodiny u takového, který preferuje granule, není nic proti ničemu. Budoucí strava pro štěně záleží totiž na vás a přejít na citlivě zpracovanou stravu nebo BARF neznamená pro štěňátko žádné trauma.

  • Jak často krmit štěně? 

Malé štěňátko nemůžete krmit jednou nebo dvakrát denně. Jídelníček pro štěně je potřeba rozdělit do 3 až 4 dávek. To platí jak pro granule, tak pro BARF nebo tepelně upravenou stravu. U granulí si krmnou dávku spočítejte podle dávkování na obalu, k vypočítání krmné dávky u opravdového jídla můžete použít naši kalkulačku. U krmení štěňat je totiž rozhodující víc než jen to, jestli krmíte rotvajlera nebo pudla. 

Někteří pejsci jsou velmi temperamentní, tak mohou začít i přes správné dávkování hubnout, někteří pejsci zase mají sklony k nadváze, tak mohou naopak přibírat. Rozhodujte se zkrátka podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a selského rozumu. Pokud se vám cokoliv nezdá, poraďte se s veterinářem.

Pokuste se o pravidelnost. Předejdete tak do budoucna zlozvykům. Nechte vždy ve stejnou dobu pejskovi misku cca 10 minut a pak ji vezměte pryč, a to i v případě, že ještě nedojedl. Jako dospělý se pak nebude v jídle “přehrabovat” a vybírat si. Ale pokud jde o vařené maso pro psy, jsme si téměř stoprocentně jistí, že tento problém v případě žádného plemene ani věku nenastane.

Od 4 až 6 měsíců dávku snižte na 3 dávky denně a od 6. do 12. měsíce stačí krmivo rozdělit napůl a krmit ráno a večer. Po dovršení jednoho roku už nemusíte jídlo pro psa dělit a stačí krmit jednou denně, nicméně u velkých a obřích plemen není od věci dvoudenní interval zachovat kvůli níže zmíněným důvodům. Taky se může stát, že se pes na jídlo nepříjemně upne právě proto, že celý den nic nedostal.

Pozor, po jídle nechte štěňátko odpočívat a v klidu trávit. Žádné hraní a skákání. Toto ale dodržujte i u dospělých psů. Hrozí diletace nebo-li přetočení žaludku, obzvláště pak u velkých a obřích plemen. Smrt nastává velmi rychle. Předcházíte tomu tím, že nebudete krmit stravou založenou na obilninách, tam je riziko takového stavu vyšší, protože podle studií zhoršuje situaci proces kvašení. Obecně by krmivo pro psa nic takového obsahovat nemělo.

Není snad třeba dodávat, že pejsek musí mít neustále k dispozici dostatek pitné vody. V případě krmení granulemi jí vypije opravdu hodně, takže je třeba misku neustále hlídat. V případě krmení ve stylu BARF nebo citlivě upraveným jídlem má tekutiny obsažené v jídle, nemá žízeň vyvolanou suchou stravou a pije minimálně. Tím pádem nepřetěžuje ledviny a další orgány.

Obří plemena jako greyhoudi, vlkodavové nebo dogy, je nejvhodnější miska pro psa se stojanem, aby se pro jídlo a pití nemuseli sklánět až k zemi. Je to pro ně nekomfortní a to nejen z hlediska fyziologie, ale i kvůli trávení. Avšak málokdo ví, že ani pro střední a malé pejsky není zdravé ani příjemné sklánět se za jídlem až k zemi. Stojánek je důležitý kvůli trávení a následnému možnému nebezpečí přetočení žaludku, ale i kvůli páteři, stejně jako je tomu u větších plemen.

Některá štěňata jídlo doslova vdechnou, pak se dokonce pozvrací. Má to řešení. Zkuste protihltací misku, která má na dně něco jako bludiště a ať štěně chce, nebo ne, musí jíst psí krmivo pomalu. Jestli cílíte na vysokou pejskařskou a plánujete odmalička pěstovat u mláděte bystrost, schovejte mu pamlky či krmení do interaktivní hračky nebo čichacího koberečku. Nejen, že nebude hltat, ale bude i trénovat mozek.


 

  • Co pes nesmí jíst?

Může pes ořechy nebo mléko? Pejskaři mají spoustu otázek. Jsou věci, od kterých musíte držet štěně opravdu co nejdál. Zanedlouho začnete přemýšlet jako zkušený pejskař a nenapadne vás nechat štěně samotné například v prostoru, kde je stromek s čokoládovými ozdobami v alobalu. A když budete doma, pamatujte, že jakmile víte, že je mládě vzhůru a je až moc dlouho klid, děje se něco nekalého. Stejně jako u lidských mláďat. 

  • Co je pro psa jedovaté? 

Čokoláda

Čokoláda v sobě má metylxantin, který může narušit metabolismus. Stačí opravdu malý kousek čokolády, v nejhorším případě hořké, a štěně bude mít průjem a zvracet. Při velkém množstvím dostane záchvat a srdce mu začne tlouct nepravidelně, což může vést až ke smrti.

Káva a kofein

Tady platí to samé jako u čokolády. Opět je tu obsažen metylxantin.

Alkohol

Alkohol je jed i pro lidi, ale pro zvířata několikanásobně víc. Za žádnou cenu nenechávejte štěně ochutnat ani doušek piva, natož pak tvrdého alkoholu. I když to přežije, při dlouhodobém užívání nastane mnohem rychleji smrt kvůli selhání orgánů, protože pes v sobě nemá zakódované obranné systémy proti alkoholu tak jako člověk. Mláděti způsobuje sníženou koordinaci, bude zvracet a mít průjem, potíže s dýcháním, hrozí poškození centrální nervové soustavy, problémy s dýcháním, třes, kóma, nebo dokonce smrt. Pokud máte podezření, že se štěně k alkoholu dostalo, okamžitě ho odvezte na zvířecí pohotovost.

Cibule a česnek

Pro lidi nepostradatelné složky, u psů zabíjejí červené krvinky a i malé množství jim škodí.

Hrozny a rozinky

Připadají vám neškodné? Není to tak úplně pravda, i když se to liší pes od psa. Veterinární toxikologická databáze VETTOX na to nahlíží takto: Otrava záleží na citlivosti jedince a na jeho genetické výbavě, ne všichni psi se rozinkami otráví. Nicméně pro citlivé jedince (a zatím neumíme určit, kteří to jsou) je požití nebezpečné, protože vede k rychlému selhání ledvin a velmi často také k úmrtí zvířete. Obsahové látky hroznů a rozinek se déle vstřebávají, proto je v rámci první pomoci možné vyvolat zvracení asi do hodiny od pozření a následně podat aktivní uhlí.

Mléko a další mléčné výrobky

Mateřské mléko je pro psy samozřejmě zdravé, nicméně u jiných druhů mléka s rozdílnými cukry a mastnými enzymy chybí ty správné trávicí enzymy.

Makadamové ořechy

I když na vás budou štěněčí oči upřeně hledět, nepodlehněte. Makadamové ořechy jsou pro ně jedovaté. 

Sladké potraviny a nápoje

Vysoký obsah cukru je zabijákem zvířat i lidí. Hrozí cukrovka, ale i zubní kaz a přibírání na váze. 

Kvasnice

Syrové kvasnice v žaludku psa kvasí. To roztahuje štěněti žaludek, což bolí, navíc se může otrávit látkami, které kvašením vznikají. Vztahuje se to pochopitelně i na těsto, které kvasnice obsahuje. Oproti tomu pivovarské kvasnice jsou pro psy velmi prospěšné - mají po nich příhodný apetit, hezčí srst a pomáhají regeneraci organismu.

Sůl

Malé množství soli psovi neškodí, ale větší množství ho dehydruje, může ho i otrávit. Dejte si na to pozor obzvláště u pamlsků a granulí. Výrobci do obou těchto produktů sůl přidávají, aby psovi více chutnalo.

Lidské léky

Za žádnou cenu nezkoušejte dávat pejskovi lidské léky! Acylpyrin nebo ibalgin jsou pro psy smrtelně toxické! Oční kapky nebo přírodní sirupy proti kašli mohou občas používat lidé i psi, ale raději si tuto informaci potvrďte v konkrétních případech s veterinářem.

Další pro psa toxické látky najdete na tomto webu.

Zpět do obchodu