Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Skutečně víte, jak se chovat udržitelně? Bioplasty ani sklo nejsou tak zázračná řešení, jak se zdá

Plasty ničí planetu. Ten, kdo myslí na budoucnost, používá bio plasty a vratné sklo. To je závěr, který si většina z nás udělala z informací ve veřejném prostoru. LCA analýza týmu odborníků Vysoké školy chemicko-technologické v Praze podle webu Seznamu přišla s výsledky, které ale na celou situaci s recyklací vrhají úplně jiné světlo. Otázka zní: Skutečně víte, jak se chovat udržitelně?

Výzkum se zaměřil na uhlíkovou stopu obalů za celý jejich životní cyklus, to znamená od produkce materiálu, přes zpracování a logistiku, až likvidaci a “znovuzrození” v podobě plnohodnotného obalu. Výsledek zkoumání odhalil, že tak často nenáviděné plasty z fosilních zdrojů patří mezi nejekologičtější variantu. Pokud se teda nebavíme o případě, kdy se dá obalům vyhnout úplně. 

Varianty, které se tváří ekologičtěji, jako jsou například bioplasty, naopak nepředstavují zas tak zelenou variantu. Úplně nejhůř v průzkumu dopadlo tolik protežované sklo a takzvané kapsičky, které znáte například jako obal pro dětské svačinky.

Snímek obrazovky 2022-10-03 v 8.43.02

zdroj: Seznam

Používání bio plastů v potravinářství navíc stále technologicky omezuje spousta faktorů, protože pro některé způsoby využití nejsou na bioplasty připravené. Například ještě neexistuje způsob balení do ochranné atmosféry (takhle jsou zabalená meníčka od BiBiFOOD i hotovky pro lidi) z bioplastu. Navíc není dořešená jejich recyklace, konkrétně v Česku se plasty pálí.

Zázračná řešení neexistují

„Bioplasty vzbudily mnoho očekávání a také více otázek než odpovědí. Jejich první generace je vyráběna z ‚jídla‘, to znamená konkuruje potravinám. A to je v dnešní situaci považováno za neudržitelné,“ Lenka Mynářová, jednatelka společnosti Nafigate Corporation. „LCA analýzy ukazují, že bezhlavé nahrazování plastů nemá žádné opodstatnění,” vysvětluje.

Ani u skla studie nepřišla se závěry, které by se mluvily proti plastu. Kelímek z nejpoužívanějšího druhu plastu vyprodukuje 10 gramů CO2, zatímco u stejně velké skleničky je to 44 gramů CO2. „Většina lidí si myslí, že plastové láhve a hliníkové plechovky mají negativní vliv na životní prostředí a naopak skleněné láhve mají pozitivní environmentální image. Naše studie však prokázala, že to tak jednoznačné zdaleka není. V některých případech je tomu dokonce přesně opačně,“ uvedl pro Seznam Vojtěch Vosecký, expert na cirkulární ekonomiku.

Největším problémem jsou lidé

“Spotřebitelé často nechtějí slyšet výsledky těchto analýz – chtějí zázračná a jednoduchá řešení. Chtějí věřit, že bioplasty nebo kompostovatelné obaly jsou řešením. Ale vědecké poznatky ukazují, že žádná zázračná řešení neexistují,“ vysvětluje pro Seznam.cz. V BiBiFOOD věříme a máme ověřeno, že nejekologičtějším způsobem je správně recyklovat a věnovat se rozvoji technologie recyklace, která zatím pokulhává.

Bez plastů se jen tak neobejdeme a než je v některých odvětví nahradíme, ještě to nějaký pátek potrvá. A co plasty, které zabíjí život v moři a znečišťují pláže? Problémem není plast, ale lidská nezodpovědnost. To ona je největší mor pro Zemi. Pokud budeme plasty poctivě třídit, bude stoupat i zájem vylepšit technologii jejich následné recyklace.

V BiBi FOOD jsme o krok napřed, proto PP misky, PP folie a papírový přebal používáme od začátku. “Nyní zavádíme možnost vracení termo obalů z ovčí vlny, která nahrazuje plastovou výplň, a v budoucnu i plastových krabiček, které pak dáme zpět obchodníkům ke granulaci a výrobu recyklovaných plastů. Zákazníky chceme k vracení materiálů motivovat slevou na další nákup, navíc s vracením budou mít minimum starostí díky vyzvednutí kurýrem. Zatím ale prosíme, aby krabičky vymývali a vyhazovali do žlutých kontejnerů na plasty,” vysvětluje specialistka na přirozené psí stravování Bára Vítková z BiBiFOOD.

Jsme tak plně v souladu s novým zákonem č. 243/2022 platným od 1. 10. 2022, který povoluje prodej polypropylenových misek (PP) a výrobků z extrudovaného polypropylenu (EPP). Zároveň zakazuje výrobky z expandovaného polystyrenu (EPS) a z oxo-rozložitelného plastu. Zákaz je platný jenom u obalů určených na balení jídla k okamžité spotřebě.

Co všechno patří k PP fóliím a co nahrazují?

  • Vrstvené i strech fólie se sníženou tloušťkou.
  • Fólie na uzavírání misek z monomateriálu.
  • Polypropylenové misky a fólie pro balení mražených potravin​​​ (namísto PPS misek)
  • PE stretch potravinářská fólie jako náhrada za potravinářskou PVC stretch.
  • Teplem smrštitelné polyolefinové jako náhradu za PVC fólie.

Jak tím přispíváme ke zlepšení efektivity a využití zdrojů a oběhu plastů?

  • Snižováním tloušťky a gramáže u jednotlivých materiálů  – má vazbu na udržitelnost, cenu i na stále rostoucí odvody Eko-komu.
  • Přechodem od laminovaných a vícevrstvých materiálů k monomateriálům.
  • Použitím stejného materiálu vrchní folie jako je materiál spodní misky.
  • Nahrazováním potravinářské PVC-stretch za potravinářskou PE-stretch.
  • Nahrazováním teplem smrštitelné PVC za polyolefiny.
  • Nahrazováním přímých potisků folií za PE případně papírové pásky přes výrobek nebo aplikaci PP etikety (snadnější recyklace).
Zpět do obchodu