Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Jak poznáte správné krmivo pro psy?

1200x628 – 1

Specifické potřeby vašeho psa ohledně množství kalorií a živin budou odlišné v závislosti na plemeni, věku a velikosti psa, množství aktivit, celkového zdraví a dalších faktorů. Aby mohly být komerční krmiva označovány jako “kompletní a vyvážené krmivo” musí splňovat nebo překračovat požadavky na množství výživových látek. Děje se tak?

Živinové složení kompletních krmiv musí odpovídat závazným doporučením, která vydávají AAFCO (Association of American Feed Control Officials) v USA a FEDIAF (The European Pet Food Industry Federation), platných v rámci Evropské unie. 

Je ale důležité si uvědomit, že více živin nemusí vždy být přínosné. V některých případech je přemíra výživových látek neškodně vyloučena ve stolici a moči. V jiných případech může nadmíra určité výživové látky způsobit vážný zdravotní problém. Například, vysoký obsah bílkovin může vyžadovat zvýšení obsahu některých vitamínů skupiny B. Veterinář specializovaný na výživu dovede vyvážit výživové látky obsažené v krmivu tak, aby krmivo bylo zdravotně prospěšné. 

Když porovnáváme výživové složení komerčních krmiv, je důležité brát v potaz obsah vody v krmné dávce. Ve srovnání na 100 g budou granule obsahovat vyšší množství bílkovin než konzervy nebo krmivo z čerstvých surovin. Pokud však uděláme porovnání živin v sušině (v krmivech odečteme vodu), mohou granule ve skutečnosti obsahovat bílkovin méně. Ideálně by měly být výživové látky porovnávány na kalorickém základě. To je vyjádřeno na váze živiny na 1000 kalorií. To umožňuje přímé srovnání obsahu živin dvou různých druhů krmení. 

 

Čerstvé (a doma vyrobené) krmivo

Ať již udělané doma nebo v komerční kuchyni, bývá čerstvé krmivo pro psy většinou připravené z kusů masa, zdravých celozrnných obilovin, zeleniny a je většinou doplněné prospěšnými tuky a doplňkovými živinami. Čerstvé krmivo je obvykle lehce vařeno, což pomáhá uvolnit bílkoviny a sacharidy. Vařené krmivo je v porovnání se syrovou stravou lépe stravitelné.

Čerstvé krmivo by mělo obsahovat málo nebo žádnou přidanou vlákninu, která dodává jiným druhům krmiva na objemu. Méně vlákniny umožňuje trávicímu ústrojí psa stravu lépe rozkládat a využít velkou část krmiva. To také znamená méně odpadu (menší stolice). Čerstvé krmivo má většinou kratší seznam surovin, hlavně v porovnání s vysoce zpracovanýmy granulemi a konzervami. Pokud chcete vědět co by váš pes v čerstvém krmivu měl dostávat, tak to jsou hlavně různé druhy čerstvého masa a zeleniny.

Doma připravované čerstvé krmivo je lákavá alternativa, protože chovatel má pod kontrolou výběr surovin. Člověk se cítí dobře, když může pro svého miláčka udělat něco dobrého. Často se ale stává, že recepty, které dostaneme od svých známých nebo nalezneme někde na internetu, neobsahují všechny důležité suroviny a doplňkové látky nebo živiny nejsou ve správném množství a poměru vůči sobě. Nevyváženost výživových látek může u psa vyvolat vážné zdravotní problémy a majiteli způsobit vysoké náklady na léčení. Je lépe používat jenom recepty od uznávaných odborníků na výživu psa a stále si ověřovat zda pes dostává všechny výživové látky které potřebuje aby zůstal zdravý.



Suchá krmiva - granule

Mnoho značek granulí, hlavně ty levnější, obsahují živiny v takovém množství, aby splnily minimální požadavky FEDIAF. Jak jsme již uvedli, více určitých živin nemusí být pro psa prospěšné. Mnoho psů bude ale lépe prospívat krmivem s vyšším obsahem bílkovin (např. psí senioři), vápníku a dalších výživových látek v závislosti na jejich zdraví, věku a množství pohybu.

Kvalita bílkovin v granulích je často závislá na jejich ceně. Drahé a speciální granule mohou obsahovat celé kusy svaloviny, mnoho druhů granulí ale obsahuje masové zbytky ze zpracování pro lidskou spotřebu. Levnější a středně drahé granule mohou obsahovat vedlejší produkty živočišného původu s hůře stravitelnými bílkovinami. Pokud je v deklaraci uvedeno“kuře”, nemusí to to být celé kuře včetně kuřecích prs nebo stehen. AAFCO ve svém seznamu surovin uvádí jako masové produkty tyto suroviny: maso, vedlejší produkty masového původu, masová moučka, vedlejší produkty živočišného původu a další. 

Některé granule obsahují vysoký obsah nestravitelné vlákniny (prášková celulóza, mleté slupky zrn), které dodávají krmivu objem. Vláknina ale mění rychlost jakou strava prochází trávicím ústrojím a dle jejího množství v krmivu více nebo méně snižuje vstřebávání živin ve střevech. 

Pokud se chcete vyhnout krmivu obsahujícímu konzervační látky, musíte si uvědomit, že mnohé granule obsahují chemické konzervační látky jako např. etoxychin, butylovaný hydroxyanisol (BHA) a butylovaný hydroxytoluen (BHT). Tyto konzervanty brání žluknutí tuku a umožňují výrobcům a dodavatelům prodávat velké pytle krmiv, které vydrží dlouho uskladněné ve skladech i v domácnostech. Tyto chemické látky jsou považovány za endokrinní disruptory. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny je zařadila mezi podezřelé karcinogeny do skupiny 2B. Uvědomělí chovatelé se granulím s chemickými konzervanty vyhýbají.

 

Mokré krmivo - konzervy

Podobně jako levnější granule i levnější konzervy splňují minimální požadavky FEDIAF, ale nemají vyšší obsah pro psa životně důležitých živin. Dražší konzervy a konzervy určené pro určité diety většinou obsahují potřebné množství živin pro specifické potřeby odpovídající životní fázi psa nebo jeho zdravotnímu stavu.

Nevěřte svým očím, když posuzujete kvalitu mokrého krmiva. Některé konzervy obsahují celé kusy masa, mnoho jiných je ale vyrobeno z masové moučky, vedlejších produktů živočišného původu a jiných surovin, které jsou lisovány do tvaru odpovídajícího kouskům masa jenom proto aby upoutaly majitele psů. Tyto suroviny mají většinou neurčitý stupeň stravitelnosti

Konzervy většinou neobsahují konzervanty, protože výrobní proces zaručuje jejich dlouhodobou konzervaci. Neexistují však žádná data, podle kterých by se dalo posoudit, jak dlouhodobá konzervace ovlivňuje zachování a následné využití v nich obsažených živin. 

 

Syrové krmivo

Krmení syrovými potravinami bývá často propagováno názorem, že psi v přírodě se živili hlavně syrovým masem. Přestože to je pravda, dnešní domestikovaný pes se od svých divokých příbuzných docela změnil. Živočišný protein je stále velmi důležitá a potřebná surovina, ale psi dovedou strávit a využít také zeleninu. 

Většina krmiv ze syrových surovin je složena z masa různých druhů zvířat, jejich orgánů a poživatelných kostí. Vnitřní orgány obsahují vysoké množství vitamínů a minerálů. Jejich obsah se může lišit od zvířete k zvířeti a některé orgány, jako např játra, mohou vedle prospěšných látek obsahovat také škodlivé substance, pokud se jejich obsah netestuje.

Pokud v receptu krmiva nejsou vnitřnosti, měl by recept obsahovat doplňky se směsí výživových látek, které doplní chybějící látky a dodá krmivu vysoce stravitelný zdroj živin bez rizika kontaminace. 

Problémem u syrového krmiva může být případná bakteriální kontaminace. Aby se riziko kontaminace omezilo jsou některá komerční syrová krmiva pasterizována.

Zpět do obchodu