Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

5 důvodů, proč se pejskům hodí botičky po celý rok

Pejsci mají pomalu, ale jistě, blíže k nám lidem, než ke svým vlčím předkům. Není divu. Brázdí s námi džungli velkoměsta, sdílejí gauč a do misky často dostávají nutričně bohatší večeři než páníčci. Proč bychom neměli chránit jejich tlapky?

“Psí boty? Co je to za blbost? A co bude příště? Pošlete psa na nákup do sámošky,” můžete slyšet od některých “psích odborníků”, kteří považují boty pro pejsky za zhůvěřilost. Ti z vás, kteří to chápou v extrémních podmínkách v zimě a v létě, ale při zmínce o celoročním nošení si klepou na čelo, se při dalším čtení dozví důležité informace. 

Než odsoudíte celoroční nošení psích botiček jako kontroverzní trend, měli byste vědět, že pro některé pejsky znamenají jedinou naději. Na plovoucí podlaze, vinylu nebo dlaždicích se při zvedání z lehu rozjíždí starým, zesláblým pejskům nohy. Když jste doma, pomůžete jim vstát, ale pokud je potřebujete nechat samotné, hrozí, že budou ležet několik hodin s vykloubenýma nohama na podlaze čekat, než se vrátíte… Ještě vám připadají botičky zbytečné? Jejich protiskluzová plocha zaručí, že se i psí senior zapře a dokáže vstát i bez pomoci. A tato jistota za to stojí.

Možná jste si už všimli, že pejsci jsou na své tlapky velmi opatrní. Ani ty největší psí drsňáky nenechává chladnými, pokud je s jejich chodidly něco v nepořádku. Možná dokonce i váš pejsek protestuje proti tomu, abyste mu na tlapky sahali, i když je má v pořádku. Představte si pak, jaké je pro něj peklo, když s nimi něco má… Navíc pokud jde o němé tváře, je vždy na místě hlavně prevence.

  • Zakopávání a klouzání 

Pejsci s chronickými problémy s chůzí nebo senioři, kteří už zkrátka neskáčí přes kaluže tak ladně jako jejich mladší kolegové, si packy často odřou. Pokud za sebou tahají nožku nebo jakkoliv špatně koordinují pohyb, neustále dochází ke zraněním a důrazně doporučujeme nosit botičky na každou procházku. Vybírejte takové, které nechrání jenom spodní část nožičky, ale takové, co ji zvládnou ochránit i zepředu a ze stran. 

Některé klouzavé povrchy nejsou ani pro mladší pejsky legrace… Jakmile jim to špatně podjede nebo se jim rozjedou nohy úplně, mohou si stejně jako člověk hnout s páteří nebo si způsobit kloubní zranění. Obzvláště parťáci, kteří s vámi trajdají po městě, narážejí na nejrůznější typy umělých povrchů, proto radíme nasadit botičky na každou procházku.

 

  • Psí sportovci si botičky oblíbili

Ať už jde o bull sporty, agility, caniscross, nebo jiné sportovní disciplíny, většina z nich zahrnuje spoustu nadstandardní zátěže jako doskoky, brždění nebo odrazy. V zápalu soutěžení mají pejsci vyhnaný adrenalin a jsou “nesmrtelní”, ale jakmile nastane čas odpočinku, ozývají se bolístky. A takový zatrhnutý drápek je pak velké utrpení. A co teprve to dlouhé hojení! Není divu, že páníčci raději nasadí pejskovi kvalitní psí boty a užívají si pak ničím nerušený skvělý pocit ze společného pohybu.

  • Profíci botičky potřebují

Psí záchranáři a služební psi se vrhají po hlavě do nebezpečí. Ještě než tam ale strčí hlavu, jdou do toho packami… Je nasnadě, že v terénu, kde nevíte, co čekat, je potřeba tlapky chránit, protože tu jsou střepy, dráty, ostré předměty či rozbitý povrch a nejvíc by to odnesly právě tlapky. A to nejde o žádné psí primadony, ale pracovní plemena. 

I druhá strana z psích botiček těží - někdy je třeba pejska vyslat na místa, kde se nesmí nic poškodit (vnitřek auta, místo činu…) a škrábnutí drápkem by byl průšvih. Tady se botičky osvědčily taky.

 

  • Alergie a nenechavá psí tlamička

Jakmile pejsky něco svědí, což se děje jak při alergiích, tak při hojení ranek, nedají tomu místu pokoj. Lépe řečeno, olizují ho při každé příležitosti. Narozdíl od všeobecně rozšířeného omylu si tím místo nedezinfikují, nýbrž do ranky dostávají ještě více nečistot. Psí tlama je plná bakterií a léčba alergií i poranění se o dost prodlouží. A ještě jeden tip: Pokud vašeho miláčka sužuje alergie, doporučujeme se mu pořádně podívat do misky.

 

  • Pejsek se poranil a je třeba tlapku chránit

Patrně žádný pejskař se této nehodě nevyhne. Pes venku šlápne na střep, chytí se o poškozený plot, škrábne se o ostrý kámen při koupání… Zkrátka něco tlapku poškodí a v takových chvílích je potřeba, aby se do rány nic nedostalo, dokud se nezacelí, jinak pejskovi hrozí infekce nebo otrava. 

Venčit se ale jednoduše musí, a než byste učili pejska létat, je jednodušší mu alespoň na ven nasadit botičku. V případě, že doma máte mladého divocha nebo neohrabaného obra, doporučujeme mít jeden pár botiček vždycky doma - takové nehody se totiž rády dějí přes svátky nebo na dovolených, kdy je těžké takové obutí sehnat.

Jak botičky nasadit?

Jelikož nejde o standardní boty, které možná znáte ze zverimexů a které se vyzouvají samy i po pár krocích, potřebujete na nasazení získat trochu rif. Vevnitř botičky mají gelovou vložku z aloe vera a materiál je opravdu upnutý kolem tlapky. O něco složitější nasazování je ale zárukou, že si pejsek botičku sám jen tak nesundá. Naši čtyřnozí parťáci navíc nejsou žádní ignoranti, takže po pár prvních rozpačitých krocích zjistí, že jsou jim botičky ku prospěchu, a snahy o sundání ustanou. Pokud potřebujete s čímkoliv poradit, neváhejte nás kontaktovat.

Zpět do obchodu