Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Nenápadné problémy, které ničí život. Zjistěte pravdu o zubech domácích mazlíčků

V dnešní době už přesně víme, co se ve zvířecí tlamě děje. Orální mikrobiologie zná taky způsoby, jak se postarat o to, aby zůstala zdravá. Proč bychom si měli dát záležet na péči o zuby svých miláčků? A jak to udělat? V QCHEFS si vyhrnuli rukávy a ponořili se do odpovědí na tyto otázky hlouběji. Z jejich závěrů jsme vytáhli povinné minimum, které byste měli vědět o zubní péči pro svá zvířátka. 

Co se změnilo? Šlechtění psů a koček mění jejich genetiku a jejich chrup začíná být velmi podobný tomu lidskému: Dokonalý nůžkový skus je vzácný, zuby jsou často křivé, mazlíčci se potýkají s parodontitidou, zlobí je zubní kámen...

Čistit zuby třením? 

To už nestačí.

Stejně jako pro lidi je i pro ně problémem zubní plak. Přesto stále trpíme předsudky o tom, že s přibývajícím věkem je zápach z tlamy přece normální a zubní kámen se u zvířat vytváří úplně běžně.

Teprve když se objeví problémy, začneme se o zvířecí tlamu zajímat více a zjistíme, že jsme situaci mohli předejít.

 Fakt: Mezi nejčastější nemoci zvířat patří problémy se zuby. A pouze 15 % z nich je viditelných!

18

Co přesně se děje v psí tlamě?

Zápach z úst a zubní kámen jsou způsobené bakteriemi a ústa jsou vstupní branou jak pro ně, tak pro viry a plísně. Mají sofistikovanou strategii, jak se probojovat dále do těla.

Jak přesně to bakterie dělají?

Všechny “zážitky” psí tlamy jsou poměrně neškodné (olizování, žužlání, okusování všeho možného), dokud pejskovi nezačne haprovat imunita. Pak se bakterie dostanou přes první obrannou linii slin. Zlikvidují antimikrobiální peptidy a razí si cestu přímo do pejskova těla. Překonají i žaludeční kyseliny a po psím polknutí jsou připravené dělat paseku. Jejich cíl je jasný: Způsobit zánět!

Co je za špatným dechem?

Bakterie se hromadí v různých skulinkách tlamy a prohlubních na hřbetu jazyka, protože tady se jim nejvíce daří. Tady se současně rozkládají i bílkoviny ze slin a zbytků potravy a uvolňují těkavé sloučeniny síry, které se spojují s vydechovaným vzduchem. A bum, zápach z tlamy je na světě!

Síla zápachu je přímo úměrná množství bakterií. Mimochodem, Jacobsonův orgán u psů a koček stále funguje, i když v omezenější míře. Takže celou dobu cítí svůj špatných dech a vědí, že něco není v pořádku…

schnuauze sizzle dental

Jak se z bakterií stane zubní kámen?

Zubní kámen je v podstatě zkamenělý zubní plak. Drží se v něm bakterie a vápník a právě díky spolupráci se jim lépe daří přilnout k hladkému povrchu zoubků, kde se dál množí a množí… Co s tím? Pokud bakterie průběžně odstraňujeme, stěží mají šanci vytvořit zubní kámen, množit se a dát základ vytvoření zánětu. 

Pamatujte, že péčí a starostí o chrup rozhodujete o délce života vašeho mazlíčka.

Připadá vám to přehnané? Problémy se zuby vážně ohrožují život zvířete, už jenom tím, že vedou k zánětům. Jak to hlídat? Pravidelně se dívejte psům i kočkám do tlamy! 

Proč věnovat pozornost zubní sklovině?

Psí zubní sklovina je jenom z 1/10 tak tlustá jako ta naše. Proto je důležité, aby ji psi tolik nezatěžovali. Záněty a nemoci oslabují zubní sklovinu taky, takže při mimořádných událostech je důležité hlídat zuby ještě pozorněji.

Příznaky onemocnění zubů jsou:

- zápach z úst,

- odmítá tvrdší pamlsky, nebo dokonce všechno jídlo,

- žvýká jinak a víc sliní,

- olizování je taky jiné,

- nenechá si sáhnout na čumák.

Otok dásní kvůli zubnímu plaku má za následek vytvoření kapsy mezi dásní a zubem. Ta tvoří ještě větší prostor pro bakterie, které se dostávají hlouběji a hlouběji, až napadnou kost, která drží zuby pohromadě.

To je pochopitelně velmi bolestivé! A je nutné co nejrychleji zakročit. Většinou si toho, že naše zvířata trpí, všimneme bohužel až příliš pozdě…

Chlorhexidin může pomoct, ale dá se užívat jen po dobu 2 týdnů, jinak má nežádoucí vedlejší účinky, jako je ztráta chuti nebo zhnědnutí zubů, a co je nejhorší - bakterie si proti němu vyvinou rezistenci.

3 (3)

Stádia zubního kamene:

1. stádium: Pes má kolem zubů zbytky jídla, ale pořád jsou bez plaku a poškození.

2. stádium: Plak se tvoří asi po 12 hodinách od posledního jídla.

3. stádium: Může se vyvinout zubní kámen a zánět dásní.

4. stádium: Pejsek už trpí chronickou parodontitidou, která ho trápí tvorbou parodontálních kapes a ztrátou kostní hmoty, k čemuž stačí pár týdnů.

Věděli jste, že 64 % zvířat trpí paradentózou?

Proč jsou zdravé zuby tak důležité?

Zvířecí tlamička neslouží pouze k požívání jídla a do bříška se nedostává jenom obsah misky. O ústní mikrobiologii bylo publikováno více než 160 mezinárodních studií a QCHEFS přidává tu svou. Díky novým objevům a technologiím umíme z přírody vytěžit maximum. I pro zdraví našich zvířat. A výrobky QCHEFS se pro zvířecí zuby  osvědčily jako perfektní.

Koťátkům začínají růst první zoubky ve 3 týdnech, štěňátkům ve 4 až 5. Ve 3 měsících postupně mléčné zuby nahrazují stálé a naroste 30 zbrusu nových zoubků. V 6 měsících už mají zuby vyměněné a v tlamě zůstane 42 zubů, což je o 10 víc, než mají lidé. Už od útlého věku je třeba pamatovat na jejich zdraví. Vyzkoušejte kostičky, polštářky nebo vločky a postarejte se o orální hygienu svého mazlíčka tím nejchutnějším způsobem!

IMG_20221005_085203_1bENG

Zpět do obchodu