Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Jak zastavit průjem u psa? Změňte mu stravu!

dog-gcb9be7bcf_1920

V průběhu života našich čtyřnohých přátel se nevyhneme tomu, abychom se zabývali jejich exkrementy. A je rozumné to dělat akutně i preventivně. Pokud jde o průjem i psa, nejdřív bychom měli pochopit, co ho způsobuje. A v návaznosti na to se naučit, jak tuto nepříjemnost zastavit a pejskovi okamžitě ulevit.

Podle Ernesta Warda, DVM, je průjem „výsledkem zvýšené rychlosti průchodu výkalů střevem v kombinaci se sníženým vstřebáváním vody, živin a elektrolytů“. Dá se říct, že sám o sobě není nemocí, ale spíš příznakem problému. Obvykle ho mají na svědomí bakterie, viry, paraziti a jiné. Můžeme díky němu taky zjistit, co všechno náš miláček vstřebal za našimi zády.

Psí žaludeční problémy bychom měli zkusit řešit podle jejich příčin. Je potřeba zjistit, co průjem mohlo způsobit, potom průjem u psa zastavit. Pokud to z jakéhokoliv důvodu není možné, začněte od konce a zjistěte, jaký druh průjmu pes má. Pomůžeme vám s tím. Když to velmi zjednodušíme, můžeme to rozdělit do 3 skupin.

pexels-andres-ayrton-6578837 

3 druhy psího průjmu

1. Akutní průjem

Pes venku něco olízl nebo sežral, dostal se k něčemu, co obvykle nejí a neudělalo mu to nejlíp, je ve stresu z náhlých změn prostředí nebo má otravu - z toho a dalšího může mít pes tak vodnatou stolici, která z něj vyloženě vyhřezne, že ani nestačí doběhnout ven, nebo vážně řídkou stolici. 

Akutní průjem u psa můžete zkusit zastavit samoléčbou. Doporučuje se psovi nedávat den nažrat, aby si střevní trakt odpočinul, a dohlédnout, aby měl dostatečný přísun vody, protože průjem odvodňuje. Skvěle funguje na průjem černé uhlí, jaké koupíte v lékárně. Dávkování určíte podle příbalového letáku, kde uvádějí počet kil na tabletu. Co rozhodně doporučujeme všema deseti, je polévka doktora Moro

Po jednom dni bez jídla ji nasaďte několikrát denně po dobu jednoho až dvou dnů, kdy nedoporučujeme dávat psovi cokoliv jiného. Od druhého až třetího dne dávejte smoothie doktora Moro společně nebo na střídačku s běžnou stravou, dokud se vyprazdňování nestabilizuje. Dávkujte 30 ml na 1 kg váhy psa za den. Takže například pes o váze 20 kg by měl denně dostat 600 ml.

Skvěle se osvědčil přírodní přípravek Daforte®. Kombinuje takové živiny, které pejskovi rychle uleví. Navíc se snadno dávkuje, mrkněte se sami na našem e-shopu.

 K černému uhlí nebo i k injekcím a antibiotikům, které dostal pejsek na veterině, je dobré pro doplnění vitamínů a stabilizaci přidat Plasmoral Digest®. Oboje pak doporučujeme prokládat polévkou doktora Moro

Pokud nevidíte jasné zlepšení nebo ve stolici či zvratcích vidíte více krve, je nejlepší navštívit veterináře. Od začátku s ním můžete konzultovat vše po telefonu. Pokud by šlo o otravu, bude pejsek vykazovat příznaky jako slintání, malátnost, strnulost, třes, krev ve zvratcích i stolici, skvrny na očním bělmu atd. Pak hrajete o vteřiny.

2. Průjem po očkování, po užívání antibiotik, z výměny krmiva... (akutní průjem, na který se dá připravit)

Pokud je to v naší moci, je dobré pejska průjmu ušetřit. Přeci jen je s tím nejspíš spojená i bolest, o které narozdíl od člověka nemluví. Kromě smoothiečka doktora Moro pro doplnění tekutin a živin (často pejsek nechce ani moc pít, ale sladké mrkvové polévce neodolá a vy do něj bez problému dostanete tekutiny), doporučujeme nasadit i doplňkovou léčbu, aby průjem nepřerostl v něco horšího a vážnějšího.

Jakékoliv zásahy do pejskova organismu ho oslabují. Ukažme si to na příkladu: léčí z psincového kašle, zánětu uší nebo angíny (oboje velmi rozšířené primárně na podzim a na jaře) a bere antibiotika. Pokud nemá k dispozici dost vitamínů, nedovyléčí si pořádně jedno, a už na něj naskakuje další. Proto k léčbě infekcí a podobně přidejte přírodní Plasmoral Imunity®, který se postará jak o to, aby se léčbou oslabený organismus ještě víc nevyčerpával průjmem, tak o to, aby pejskova imunita neutrpěla. Stejně tak léčbu problémů s bříškem urychlíte přípravkem Plasmoral Digest®.

Vetgastril® se zdravými bakteriemi je taky úžasný pomocník, obzvláště po ročním očkování nebo přeočkování štěňat. Páníčci těch nejmenších jistě ocení pohodlné dávkování gelem (dávkovač je součástí balení). U dospělých psů nasaďte klidně Vetgastril® tablety. Vetgastril® můžete použít stejně tak na podrážděný žaludek, ať už jde o následky přející návštěvy nebo se projevila výměna krmiva, protože obsahuje prospěšná probiotika a prebiotika.

3. Chronický průjem

Pak je tu záležitost s průjmem, který nekončí. Definice říká, že je to průjem, který nepřestává déle jak 3 týdny. Bohužel vzhledem k převládajícímu trendu krmení suchou, průmyslově zpracovanou stravou (granulemi, konzervami) je chronický průjmem u psa čím dál častěji záležitostí poměrně brzkého věku. Ultra zpracovaná strava (granule) se složením i zpracováním od skutečného jídla zásadně liší přinejmenším poměrem makroživin, proteinů, tuků a sacharidů.

Suché krmivo pro psy obsahuje emulgátory, barviva a látky zlepšující chuť. Vysoká teplota při zpracování bílkovin a sacharidů vyvolává Maillardovy reakce, při kterých vznikají sloučeniny s rakovinotvornými vlastnostmi, se schopností poškozovat DNA a přivodit cukrovku. Má na svědomí i spoustu další neplechy, kterou si nejdřív se stravou vůbec nemusíte spojit, v podobě chronických zánětů a poškozování životně důležitých orgánů. A taky chronického průjmu. 

I tady doporučujeme  Plasmoral Digest®, Vetgastril® tablety nebo Vetgastril® v podobě gelu.

Psí vyměšování je stále zahaleno tajemstvím

Nevydá to zrovna na detektivku, ale některým psím zvykům stále nerozumíme. Studie z roku 2013 například uvádí, že psi různých plemen mají při úlevě tendenci vyrovnávat se s magnetickým polem Země. Taky mají někdy potřebu své nebo cizí psí exkrementy jíst. Proč, to by nám ale museli říct oni sami.

Co s jistotou víme je, že vyměšování nám u psa mnohé napoví o jeho zdravotním stavu. Nejenom průjem u psa může naznačovat potřebu návštěvy veterináře. Že něco není v pořádku, signalizuje i barva, konzistence, složení bobku a povlak kolem něj. Když tohle všechno znalecky vyhodnotíte, zjistíte, jestli pes krvácí ze stolice, má parazity nebo jiné nemoce. Pokud varovné signály spatříte u dvou várek hovínek, tedy v rozmezí 24 hodin, je ideální čas vydat se na veterinu, aby vám jak zastavit průjem u psa poradil veterinář.

Psí výkaly, jak jsme už naznačili výše, mají své parametry. Rozdělili jsme je do těchto čtyř skupin, ke kterým je potřeba uvést detailnější informace. Pokud se v tom nechcete "hrabat" sami, objednejte si u nás vyšetření střevního mikrobiomu, díky které získáte kompletní přehledo zdravotním stavu svého a můžete proti případným problémům zakročit včas.

Barva psích výkalů hodně napoví

Běžná psí stolice je hnědá, skoro jako čokoláda. Odstín se může lišit podle podávané stravy, například z červené řepy bude mít karmínový nádech, světlejší nebo tmavší barva se může odvíjet i od druhu granulí.

Krvavý průjem, krev v psích exkrementech: Krev ve stolici může znamenat krvácení dolní části trávícího traktu nebo zánět střev. Takový zánět může způsobovat psí kolitida nebo nádor, i když to nebývá příliš časté.

Černá barva psí stolice: Souvisí s krvácením v horní části trávicího traktu, například v žaludku nebo tenkém střevě. Podobně jako u lidí je černá stolice příznakem vředu horní části trávicího traktu.

Zelené výkaly: Může se tak projevit otrava u psa, ale zelená barva výkalů se taky odvíjet od problémů se žlučníkem. Nicméně u některých psů je zelenější stolice normální. 

Šedá, žlutá nebo oranžová: Tyto barvy jsou obvykle spojovány s problémy se slinivkou, játry nebo žlučníkem, ale u některých diet se vyskytují ve stolici běžně.

Bílá barva exkrementů: Bílé bobky u psa značí vysoký obsah vápníků a obvykle je můžete čekat po tom, co jste psovi dali kosti. Ale opatrně, krmení psa kostmi zvíře ucpe. Neděste se, pokud na sobě mají bílé výkaly u psa hlen. 

Konzistence: Co znamená průjem u psa?

Jaká konzistence psích výkalů je v pořádku? Jako u většiny věcí i tady platí, že žádný extrém není správný. Stolice by neměla být úplně tvrdá, což způsobují granule, ale taky by po psovi neměla zůstat místo bobku loužička. Ideální stav je, když je psí bobek pevný, ale poddajný. Tvrdá stolice je známkou dehydratace a rychle strávené stravy s nedostatkem vlákniny. Vodnatá stolice u psa vypovídá o infekci, ale může být způsobena i tím, že se pes čistí.

Dlouhodobý průjem u psa může souviset se zánětlivým onemocněním střev, stavem spojeným s nevyváženým střevním mikrobiomem. Vědci se tomu snaží porozumět a najít řešení, vynalézt jakási psí probiotika. Dlouhodobý průjem je v každém případě důvod k návštěvě veterináře. 

Složení psího hovínka

Asi to není nejpopulárnější součást vlastnictví domácího mazlíčka, ale je to prostě důležité. Mrknout, co z vašeho mazlíčka vychází, vám může hodně napovědět o jeho zdravotním stavu. Zjistíte tak, jestli ním neprošlo něco, co nemělo, třeba kusy deky nebo kousky dřeva či plastu. Pokud vidíte v psím výkalu něco jako zrníčka rýže,má váš pes parazity. 

Povlak okolo psí stolice

Psi při trávení vytvářejí hlen, to je normální. Produkuje ho dolní část střevního traktu. Má mu pomoct dostat ze sebe bobek co nejrychleji a nejsnadněji. Nadměrná produkce hlenu je ale taky zvěstí komplikací, může totiž upozorňovat na potravinovou intoleranci nebo chronické gastrointestinální problémy dolní části tlustého střeva. Pokud nacházíte výkaly pokryté hlenem častěji, poraďte se s veterinářem.

 

Zpět do obchodu