Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Psí movember aneb jak si s důvěrou v obrázky na obalech psích krmiv koledujeme o rakovinu

bibi_movember_posty

Lidí, kteří si u doktora vyslechnou diagnózu rakoviny, každoročně přibývá. Výjimkou nejsou ani muži s rakovinou prostaty, kterých je ročně okolo osmi tisíc, přičemž 20 procent už se potýká s pokročilou formou. Česká republika si připomíná důležitost prevence a samo vyšetřování listopadovou akcí s názvem Movember. Iniciuje muže, aby si nechali narůst knír a viditelně nabádali k osvětě. Psi žijí v naší těsné blízkosti a není proto překvapením, že je i u nich výskyt tumoru rok od roku častější. Nebudeme jim kvůli tomu připínat na čumáky kníry… Ale myslíme, že je důležité myslet na prevenci onemocnění i u nich. 

Pejsci nám totiž nejsou schopni říct, že se necítí úplně fit nebo je něco pobolívá. Proto je na svědomí každého páníčka, aby myslel na prevenci a netrápil zvíře tím, že bude hasit problém v pokročilém stádiu. 

Výzkumy jasně dokládají, že tumory vznikají jako důsledek prostředí, ve kterém žijeme. A není divu. Znečišťujeme životní prostředí všemi možnými způsoby a důmyslně pracujeme na dalších. Druhým ovlivňujícím faktorem je potrava. Budete souhlasit, že pohlídat kvalitu přijímaných surovin je snazší než například přesvědčit konglomeráty k ekologickému svědomí. 

Roli pochopitelně hrají i další vlivy - rakovina se podle veterinářů rozvíjí, když je pes oslabený nebo v citlivém stavu. Oboje se spojí, když je starší deseti let. Dokládá to i fakt, že rakovina v tomto věku postihne zhruba každého druhého psa. Dá se tomu předejít právě tím, že mu zajistíte kvalitní stravu.

Dobře zaplacený hazard se zvířecími životy

Najít to nejlepší krmivo pro naše milovaná zvířata, není v dnešní době vůbec jednoduché. Především pak proto, že jsme obětí velkého granulového podvodu. Jak dokládá Světová asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA), na obalech granulí jsou sice uváděné povinné údaje, nicméně je jich šikovně zneužito tak, aby se proměnily v efektivní reklamní nástroj, která má s pravdou pramálo společného.

Většinou je mladý pes schopen, stejně jako mladý člověk, se se zdravotními problémy popasovat i přes špatné krmení. Většina páníčků už však nedomyslí to, že na stáří se jim pohodlnost vymstí v podobě nákladných návštěv veterináře a samozřejmě brzkou smrtí mazlíčka.

Výrobci granulí jsou v obelhávání zákazníků velcí přeborníci. Například maso nejčastěji stojí na první místě ve výčtu složení. Jenomže maso je zhruba ze 70 % tvořeno vodou a ta se procesem výroby granulí odstraňuje. Od podílu masa tedy odečtěte zhruba dvě třetiny. Maso se dále pomele a vysuší, čímž se mění na masovou moučku, v kombinaci s kostmi jde o tzv. masokostní moučku. Čím více kostí, tím více zbyde popela. Obsahem popela se dá mimo jiné v podstatě odhadnout kvalita. Ty nejlepší granule ho budou mít do 8 %. Nejlepší samozřejmě je, když pes popel nekonzumuje vůbec.

Navíc když výrobci uvádějí maso, nejde o krásnou svalovinu, ale vnitřnosti a tzv. živočišné komponenty. Co se za tímto tajemným názvem skrývá? Jde o odřezky po zpracování masa pro lidi, odpady z mlékáren, krev, kosti, kůže a další. Atraktivní složky jako borůvky, granátové jablko nebo třeba uzený losos sice vypadají na obalu dobře, nicméně v granulích je jich obsaženo tak malé množství, že víc je snad i vitamínů ve vzduchu.

Pokud je složek na obalu uvedeno málo, abyste měli pocit, že dáváte psovi to nejpřírodnější, chybí v potravě vitamíny i minerály, v neposlední řadě taky složky, které psi potřebují a neumějí si sami vytvořit. Ale stačí krmivu dát správný název, zakomponovat do něj “100 % natural” a korunky se sypou.

Nesmíme opomenout ani chemické konzervanty, barviva, aromata, ale taky třeba sůl, kterou sice psi do jísté míry potřebují, nicméně pokud jí mají více než 2 mg/kg, je pro psa silně toxická tím, že zatěžuje organismus a zvyšuje tlak. Jen pro lepší představu - 2 g soli má třeba 10 dkg šunky určené pro lidi. Jenomže pejskům, stejně jako nám, osolené jídlo víc chutná, proto jí snadno spravit chuť jakéhokoliv odpadu.

Důsledků špatné stravy si nejde nevšimnout

Možná namítnete, že tyto složky nemusí hned způsobit rakovinu. To je pravda. Jenomže špatná krmiva oslabují imunitu, způsobují cukrovku, urologické trable, zácpu, kožní problémy, průjem, dilatační kardiomyopatii, sekundární nutriční hyperparatyreózu i obezitu, což pejskovi zrovna moc nepřidá, aby se ubránil vzniku rakoviny. Přidejte si k tomu nedostatek pohybu, stáří a špatnou genetiku a je na problém zaděláno i dřív než v deseti letech.

Dávat pejskovi to, co potřebuje, závisí na kvalitních surovinách, šetrném zpracování a vyváženosti. Teprve potom jde o skutečně kompletní a bezpečnou stravu a ta rozhodně nespočívá v krmení granulemi. Je nám jasné, že konkrétní potřeba zvířete není jednoduché odhadnout a stojí za tím i spousta zkušeností, jejichž absence vás může o rodinného příslušníka připravit jak v případě továrně zpracovaných krmich, tak zvolení špatných surovin. Proto vzniklo BiBi FOOD. O všem jsme se poradili s veterinářem a jsme schopni pro vás vytvořit menu s potravou, po které se váš pejsek bude moct utlouct. 

Anebo uvěřte výrobcům granulí a vsaďte na to život svého miláčka.



Zpět do obchodu