Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Míchání a střídání průmyslových krmiv

 

bibi_michani 

Pokud krmíte Vašeho psa průmyslově vyráběními krmivy, určitě jste přemýšleli, zda je možné promísit různé krmiva nebo přidat kapsičku nebo konzervu. Někdy je dokonce vhodné prostřídat receptury.

U spousty chovatelů panuje názor, že by se konzervy neměly míchat s granulemi. Jedná se však o mýtus. Míchání je často na místě. V následujícím článku se Vám budeme snažit uvést důvody, proč by se měly konzervy a granule míchat.

První a nejdůležitější věcí je, mít velmi kvalitní granule, žádné levné produkty, které obsahují vše, co pes potřebuje. Pes má velmi dobrý čich, který je pro něj důležitý i při příjmu potravy.
Maso použité v konzervách a kapsičkách má výraznější vůni než granule. Proto pokud je Váš pejsek hůře krmitelný, přidáním konzervy nebo kapsičky určitě podpoříte jeho chuť k jídlu. Jídlu bude pro psa atraktivnější a určitě mu to zpestří každodenní stereotyp.

Jedním z dalších důvodů, proč míchat krmiva je ten, že konzervy jsou často naložené v různých šťávách, jsou tedy o dost vlhčí. Při výkonu nebo teplejších dnech pes zajisté ocení větší příjem tekutin a stabilní příjem tekutin také pomůže ze zdravotní stránky a to tak, že pomáhá šetřit jeho ledviny. Dejte si ale pozor, aby konzervy neobsahovaly větší množství soli, ta totiž ledvinám škodí.

Pokud máte pejska trpícího nadváhou a chcete mu zavést dietu na redukci jeho váhy, i v tomto případě může kombinace konzerv a granulí pomoct. Konzervy obsahují vodu a ta napomáhá pocitu sytosti.

Chovatelé často zavrhují míchání a argumentují, že míchání není vhodné, protože každá složka potravy se tráví jinak. To je ale nesmysl, protože jak již bylo uvedeno v předchozích článcích, správně vyvážená krmná dávka obsahuje spoustu živočišných a rostlinných složek. A je jedno jestli se jedná o průmyslové krmivo, vařené a nebo BARF. Jednotlivé složky mají odlišný průběh trávení, ale psí trávicí soustava je schopná si s tím poradit.

Může se zdát, že při míchání si na nic nemusíte dávat pozor, ale i zde se najde spousta věcí, které je nutné brát v potaz.
Velký pozor si musíte dát na to, abyste psa nekrmili pouze konzervami a také, aby je nedostával příliš často. Může se totiž stát, že psa rozmazlíte a bude odmítat konzumovat suchou stravu.

Pokud používáte opravdu kvalitní průmyslové krmivo, je nutné, aby i konzervy měly vysokou kvalitu. Kvalitní je vždy dražší, ale ani vysoká cena není známkou kvality. Proto vždy sledujte složení a kvalitu použitých surovin. Rozhodně nešetřete na krmivu, pro psí dobro a zdraví.

Tento článek je sice o míchání průmyslových krmiv, ale na našem blogu najdete také článek, který se věnuje míchání průmyslových a vařených krmiv.

Jsme zastánci vařené psí stravy, proto rozhodně navštivte náš obchod, kde naleznete velmi kvalitní psí stravu, připravovanou z těch nejkvalitnějších surovin a s láskou k pejskům.


Zpět do obchodu