Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

4 důvody, proč je syrová strava (BARF) pro psy nebezpečnější než tepelně upravená

pexels-rarnie-mccudden-770363

Na počátcích přátelství člověka a psa, jedli psi totéž co lidé. Granulový boom po 2. světové válce se jim pak postaral o přísun snadno skladovatelného a dobře maskovaného zla v podobě malých hnědých bobků. Ale o to, jaký přínos má nebo nemá průmyslově zpracované krmivo, nepůjde. Vzali jsme si na paškál trend krmení syrovým masem, kostmi a zeleninou neboli BARF (z anglického Bones And Raw Food, tedy kosti a syrová strava).

Je chvályhodné, že se pejskaři zajímají o alternativy krmení granulemi, nicméně ani tak ještě nemají vyhráno. Často se bez hlubšího poznání psích nutričních potřeb pouští do samostatné přípravy syrových psích menu, která zvířeti nedodají, co potřebuje, a rozhodí mu zažívání. Neznalost neomlouvá, a tak krmením čerstvou stravou můžete napáchat podobné zlo, jako krmením granulemi. 

1. Syrové maso může být nebezpečné i pro majitele psů

"Je dokázáno, že komerční syrová krmiva pro psy i syrové maso určené lidské spotřebě mají vysokou míru kontaminace nebezpečnými bakteriemi, z nichž mnohé jsou odolné vůči antibiotikům,“ uvádí podle Just Food For Dogs Cailin R. Heinze, VMD z Tuft School of Veterinary Medicine, MS, DACVIM (Nutrition).

Syrová strava (dokonce i ta sušená mrazem nebo vzduchem) může obsahovat škodlivé bakterie a patogeny, jako je Salmonela, Escherichie coli a Listeria (enterobakterie). Tyto bakterie způsobují otravu jídlem psům i lidem, což může vést k hospitalizaci, v nejhorším případě ke smrti. Ohroženi jsou především domácí mazlíčci a lidé s oslabeným imunitním systémem.

Studie Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) z roku 2019 zjistila, že syrové krmivo pro domácí zvířata bylo zodpovědné za propuknutí salmonely, která postihla 150 lidí ve 25 státech. Ohnisko bylo spojeno s pamlsky pro psy z prasečích uší kontaminovanými salmonelou.

V jiné studii vědci zjistili, že děti, které žily v domácnostech se psy krmenými syrovou stravou, byly častěji hospitalizovány kvůli salmonele než ty, které žily se psy krmenými jinými způsoby.

2. Nedostatek živin

V granulích "spálených" při teplotách mezi 130 a 200°C toho moc nutričně cenného logicky nezbyde. U průmyslově zpracovaných krmiv se namísto výživového nedostatku objeví například rakovina žaludku, poškození ledvin nebo jater způsobené karcinogeny, chronický průjem a další a další komplikace. Nutno podotknout, že od masivního vzestupu průmyslově zpracovaných krmiv prudce klesla průměrná délka života čtyřnohých parťáků a nyní statistika dokazuje smutný fakt, že každý druhý pejsek do 10 let zemře na rakovinu.

Ani za studena lisovaná krmiva, jejichž výrobci se vymezují proti tradiční extruzi, nepřináší optimální řešení. Při extruzi dojde sice ke spálení živin, ale taky škodlivých patogenních organismů. Navíc vysoké teploty udělají krmivo stravitelnější. Proto u některých atletických plemen vidíme, že jimi pouze "propadne", takže se vyprazdňují často a ve velkém. Podle toho i lajk při srovnání s krmením opravdovou stravou vypozoruje, že si z granulí pes příliš nevezme (nemůže přibrat, nasvalit), zatímco z opravdového jídla dokáže vstřebat maximum, a tak se vyprázdní jednou či dvakrát denně neporovnatelně menšími bobečky. 

Ale na problémy s trávením u psů při krmení za studena lisovaným krmivem našli výrobci "řešení" - nejdřív ingredience zpracují zničujícím procesem o vysokých teplotách a pak je teprve zlisují za studena. Tím pádem mohou dát do výrobku jakýkoliv odpad, a zničit v něm bakterie i poslední zbytky živin vysokou teplotou, případně chemickými přísadami. Tepelné zpracování odpaří vodu. Pokud by mělo jít o opravdu kvalitní maso, které z cca 80 % tvoří voda, byly by náklady na suroviny opravdu vysoké, mnohem vyšší než u čerstvé stravy zpracované při nízkých teplotách, kdy zůstává snadno stravitelná, zároveň si v sobě však ponechá vodu i živiny. Psy tím pádem nepotřebují tolik pít a nepřetěžují ledviny.

Proto výrobci dorovnávají úbytky zbytky z výroby lidské stravy (kopyta, masokostní moučka apod.). Teprve potom všechno za studena zlisují a postaví na tom marketingovou kampaň. Nakonec je výsledek ještě horší a proces méně transparentní než u granulí vyráběných pomocí extruze...

Kompletní strava pro psy by měla obsahovat dostatek bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů. Třeba správný poměr vápníku je naprosto zásadní, protože pokud ho pes přijímá v době vývoje kostí a chrupavek málo, hrozí problémy s pohybovým aparátem kvůli nedostatku živin. Pokud ho bude moc, může dojít k deformacím. A pohyb je pro zvířata naprosto zásadní, protože znamená život. 

Abychom přirozenou a citlivě zpracovanou stravou pokryli vše potřebné, spolupracovali jsme na všech našich receptech s veterináři a nutričními specialisty. Internet je plný cenných informací, ale taky lží a pseudo odborníků. Proto vás nabádáme taky k tomu, abyste nedůvěřovali samozvaným psím kuchařům. Váš miláček na to může doplatit.

3. Riziko křížové kontaminace

Slyšeli jste o křížové kontaminaci? Jde o způsob napadení bakteriemi. Ty putují z jedné suroviny nebo věci na druhou a zdánlivě mezi tím není souvislost. Se syrovým masem a zeleninou je spousta práce. Od pořízení kvalitního masa a zeleniny, přes kuchyň zabordelenou od všeho možného (vyvážená strava si žádá rozmanitost!) až po porcování tvrdých kostí. Jen se přijďte zeptat našich kuchařek, jak to v kuchyni vypadá, než je vše naporcované a připravené do konvektomatu.

Po porcování a vaření je třeba všechno velmi důkladně očistit a dezinfikovat. A tady ve vaší kuchyni nastává riziko křížové kontaminace. V případě, že byl byť jen kousek masa pro psa nakažený, přenesou se bakterie z krájecího prkýnka na vaši stravu tak, že na tomtéž prkýnku (byť opláchnutém) si nakrájíte k okamžité konzumaci třeba rajče. 

4. Psi nejsou vlci

Barfaři mohou proti tepelně zpracované stravě namítat, že pes se vyvinul z vlka, který přece v lese nemá lednici ani sporák. Žere vše syrové a BARF je jen návrat k těmto přirozeným stravovacím návykům. Je tady jedno velké ALE… Pes už je tak dlouho a tak moc domestikované zvíře žijící s člověkem u jednoho stolu (byť jeden sedí u něj a druhý pod ním), že je jeho zažívání podobnější tomu lidskému. I proto je čím dál tím víc psů náchylných k civilizačním chorobám.

Existuje způsob, jak si všechny tyto nepříjemnosti i pocit, že jejich příchod riskujete, ušetřit. Stačí stravu tepelně zpracovat. Ale je potřeba to udělat opravdu citlivě, aby potraviny nepřišly o všechno, co mají obsahovat a co z nich mají pejsci vstřebat. Vůbec nejlepší je, že v BiBi FOOD už všechno máme dávno vymyšlené a zprocesované za vás. Vyzkoušejte naše menu a v pár týdnech uvidíte, jak se pejskův život mění k lepšímu. Ať už máte doma štěně, alergika, seniora nebo psa v zátěži, s našimi menu si přijde na své. Vyváženě a bezpečně.

Zpět do obchodu