Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Co dělat při otravě psa a jak u psa poznat otravu?

jc-gellidon-du7urfbui1Q-unsplash

Otrávený pes je noční můra všech páníčků. Není divu. Přestože zaregistrujete problém včas a dodržíte nejefektivnější postup, bývá už pozdě. Nejdůležitější ze všeho je prevence, tedy bedlivě sledovat, jestli pes venku něco nežere a doma nenechávat toxické dobroty (jako je třeba čokoláda) na dosah. I tak se ale může stát, že je nenažranost vašeho psa rychlejší a důslednější než všechna opatření. Co dělat pak? Máme pro vás pár rad.

Co může u psa způsobit otravu?

Jed na krysy, slimáky, lidské léky, chemické postřiky a tak dále. To všechno je sortiment, který může zafungovat jako příčina intoxikace organismu, které říkáme otrava u psa. Na procházce může v keři nalézt špekáček napíchaný rýsováčky a špendlíky nebo staré zkažené lidské jídlo. Pokud vidíte, že pes vyběhl z keře a má v očích jak uspokojení, tak paniku, pomlaskává si a utíká co nejdál od vás, raději ho přivolejte o očichejte mu tlamu. Pokud cítíte jídlo, běžte prozkoumat keř, ze kterého vyběhl a jeho okolí.

Dost vám totiž může pomoci zjistit, co pes sežral, ale k tomu se dostaneme později, Jestli je pes otrávený se začne projevovat poměrně brzo. 

Jaké jsou příznaky otravy u psa?

Příznaky týkající se žaludku a střev: Ty dobře znáte - průjem, zvracení, krev ve stolici i ve zvratkách nebo nezájem o jídlo, dávení “naprázdno”. Tyto jde ještě zaměnit s lehkou otravou.

Selhávání ledvin: Problémy s ledvinami jsou rozpoznatelné podle příznaků v opravdu krajních mezích. Pejsek neustále čůrá (klidně i pod sebe v pelechu, když už nemá sílu vstát), hodně pije, i když vše pak vyzvrací, přidává se průjem a zvracení.

Vnitřní krvácení: Pozor, tady už si musíte hrát trochu na veterináře. Vnitřní krvácení znamená světlé zbarvení dásní, zvracení a kašlání krve, rychlé bušení srdce. Pejsek může chodit jako opilý, vrávorání může provázet i celková ztráta vědomí. 

Selhání jater: Opět to poznáme na dásních, v tomto případě budou zbarvené do žluta, taky můžeme pozorovat letargii a malátnost, zvracení průjem a postupné kolabování.

V TAKOVÝCH PŘÍPADECH NA NIC NEČEKEJTE A OKAMŽITĚ JEĎTE NA POHOTOVOST!!!

Co dělat při otravě psa?

Tak v první řadě, jak už jsme zmínili, zmapujte, co  mohlo stát příčinnou. Zkontrolujte psovi průjem, zvratky a dásně, zkuste mu dát napít. Pak okamžitě volejte svého veterináře či veterinářku, pokud je víkend, noc nebo svátek, volejte nejbližší pohotovost. Pozor, tato čísla mějte vždy po ruce!!! 

Často taky můžete pomoct pejskovi sami. Pokud je do půl hodiny od pozření škodlivého čehosi, vyvolejte zvracení. Potřebujete k tomu 2% peroxidový roztok, který do něj dostanete injekční stříkačkou bez jehly. Strčte ji pejskovi do koutku a velmi pomalu stlačujte, abyste ho neutopili. ALE NE VŽDYCKY JE TO MOŽNÉ!

Kdy u psa NEVYVOLÁVAT zvracení:

  • Pokud už zvracel.
  • Pozřel jakoukoliv chemikálii, žíravinu nebo pěnivou látku.
  • Když má pejsek křeče nebo ztrácí vědomí.
  • Jestli už je to víc než 2 hodiny, co něco sežral (ideální je to do půl hodiny).
  • Když víte, že sežral návnadu se špendlíky a rýsováčky nebo něčím podobným.

Kromě návštěvy veterináře doporučujeme podat přírodní přípravek Daforte®. Kombinuje takové živiny, které pejskovi rychle uleví. Navíc se snadno dávkuje. Po otravě je nutné podpořit zdraví jater a ledvin, které tím dost utrpěly.

Lehčí otravu z jídla můžete vyřešit i sami a akutní průjem u psa zastavit samoléčbou. Tím samozřejmě neříkáme, abyste celou věc nekonzultovali s veterinářem. Doporučuje se psovi nedávat den nažrat, aby si střevní trakt odpočinul, a dohlédnout na dostatečný příjem vody, protože průjem odvodňuje. Skvěle funguje na průjem přírodní přípravek Daforte®. Co rozhodně doporučujeme všema deseti, je polévka doktora Moro. Akutní průjem zastaví černé uhlí., jaké koupíte v lékárně. Dávkování určíte podle příbalového letáku, kde uvádějí počet kil na tabletu

Po jednom dni bez jídla ji nasaďte několikrát denně po dobu jednoho až dvou dnů, kdy nedoporučujeme dávat psovi cokoliv jiného. Od druhého až třetího dne dávejte smoothie doktora Moro společně nebo na střídačku s běžnou stravou, dokud se vyprazdňování nestabilizuje. Dávkujte 30 ml na 1 kg váhy psa za den. Takže například pes o váze 20 kg by měl denně dostat 600 ml.

 K černému uhlí nebo i k injekcím a antibiotikům, které dostal pejsek na veterině, je dobré pro doplnění vitamínů a stabilizaci přidat Plasmoral Digest®. Oboje pak doporučujeme prokládat polévkou doktora Moro

Důležitá slova závěrem

To, co tímto článkem sdělujeme, jsou poznatky na základě vlastních zkušeností a doporučení veterinářů. V žádném případě se nejedná o oficiální lékařský text. Zdraví svého psa nesvěřujte jen internetu. Nejvíc, co pro svého psa můžete v dlouhodobém horizontu udělat, je zodpovědně udržovat jeho zdraví v nejlepším možném stavu. 

Proto nabádáme ke krmení opravdovými surovinami. Proto jsme zastánci prevence. Lidé nemají tu moc mít kontrolu nad všemi okolnostmi. Jediné, co můžeme dělat, je co nejkvalitněji ovlivnit to, na co stačíme. Pak se mnohem líp vyrovnáme s nenadálými změnami. Pejsci na citlivě zpracované vařené stravě s vyváženým poměrem živin čelí jakýmkoliv těžkostem lépe než pejsek s údajnými alergiemi (často jde o důsledky krmení granulemi a narážíme na to dnes a denně), špatným zažíváním, žalostnou srstí, nadváhou, nemocnými klouby a/nebo chronickým průjmem.

Zpět do obchodu