Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.
Pozor, zmena! Streda je taká obľúbená, že COOL Balík musel prehodiť rozvozy na Slovensko zo stredy na piatok. Prvý piatkový rozvoz bude už 2.8. Vaša BiBi FOOD

Nenechte se vodit za nos! Představujeme 5 ingrediencí, na které byste ve složení krmiva opravdu neměli narazit

jedovatel_ingredience_clanek3

Patříte k páníčkům obhajujícím granule? Abyste se opravdu vyznali ve složení a dokázali odlišit dobré krmivo od odpadu, připravili jsme pro vás seznam 5 ingrediencí, které vašeho miláčka zabíjí. Pravděpodobně vám dochází, že čerstvé suroviny v podobě masa, zeleniny a ovoce v psí stravě nahradit nelze, a už vůbec ne ultra zpracovanými granulemi. Právě v nich jsou často obsažené látky, které v lepším případě fungují jako plnivo (proto po nich pes vykadí hromady větší než Gerlachovský štít), v horším jako jed.

Stručný průvodce tím, jak to v ČR funguje

Krmiva pro zvířata a jídlo pro lidi mají naprosto odlišné standardy kvality. I když je i lidské jídlo plné jedů nebo vyrobené z utrápených zvířat ve velkochovech, pořád je tu kladen důraz na alespoň nějakou kvalitu složení. Ve složení nelze uvádět jakoukoliv blbost, protože se v tom co nevidět začne šťourat nějaká všetečka. U krmiva pro zvířata podle předpisů záleží, velmi zjednodušeně, primárně na tom, aby pocházelo z hygienických podmínek a bylo správně zabaleno. Standardy a nařízení pro to, co se do psího jídla dává, jsou nekonkrétní, obšírné a zavádějící. 

Navíc ruka ruku myje - největší značky krmiv otevřely vlastní veterinární školy, kde cpou budoucím veterinářům do hlavy, že nad granule a konzervy není. Psi na granulích mají zdravotní problémy - od chronických průjmů a nefungujících ledvin, přes alergie, až po nádory. Na veterině necháte majlant, což je kýžený stav, a pejsek stejně do 10 let umře. Po skandálech v USA jsou tamní páníčci opatrnější, proto se tam daří značkám, které pro pejsky připravují menu z opravdových surovin. Aby se trend krmení skutečnými surovinami pořádně ujal i v českomoravské kotlině, asi ještě nějakou chvíli potrvá. Nicméně ve své praxi můžeme s potěšením konstatovat, že se naší poctivé práci daří víc a víc a doufáme, že k žádnému plošnému incidentu nebude muset dojít. 

Odpad vznikající při výrobě jídla pro lidi má označení “není určeno pro konzumaci”. Ale zákon nezakazuje přidávat takto označenou složku do krmiv pro psy. Odpad je navíc spálený při tak vysokých teplotách (aby se zničily všechny bakterie a nebylo poznat, co skutečně dáváte psovi pod čumák), že v něm není nouze o karcinogenní (neboli rakovinotvorné) látky. Pak je samozřejmě potřeba hnědým kuličkám dodat chuť a vůni, aby to pes vůbec chtěl.

Abyste nepodporovali obchodníky se psím zdravím, pohlídejte si složení granulí a získejte přehled o tom, co psovi dáváte. To, proč granule mohou být tak levné, jsme rozebírali v našem dřívějším článku a spoustu lidí díky tomu pochopilo, jaké svinstvo v nich musí být, abyste ulevili peněžence. A pozor, jde i o “super ultra mega prémiové” granule.

jedovate ingredience clanek

Konzervanty

Butylovaný hydroxyanisol (BHA), butylovaný hydroxytoluen (BHT) a ethoxyquin jsou umělé konzervační látky, běžně používané k prodloužení trvanlivosti krmiva pro psy. Najdete je v granulích, konzervách a některých psích pamlscích.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce je pro člověčí jídlo schválila a existuje dlouhá historie jejich používání k udržení čerstvosti zpracovaných potravin. Výzkumy však ukazují, že způsobují alergie a obsahují rakovinotvorné látky. Menší značky krmiv pro domácí zvířata často používají zdravější konzervační látky v podobě vitamínu E a extraktu z rozmarýnu. V BiBi FOOD uchováváme psí meníčka šokovým chlazením v tom nejčerstvějším stavu.

Barviva

Když se podíváte na jakýkoli seznam přísad, který obsahuje potravinářská barviva, a najdete mezi nimi Red no. 40 nebo Blue no. 1, vraťte tuhle “dobrotu” zpět na polici. Americká FDA (kontrolní komise potravin) je povoluje, Evropská unie dlouho odolávala, ale nyní je i u nás dovolené je přidávat do lidských potravin. Což z nich nedělá vhodné přísady pro naše čtyřnohé kámoše, protože i pro člověka jsou jedovaté.

Kolem umělých barviv je spousta kontroverzí. Víme, že nemají nutriční hodnotu a mohou být vyloženě škodlivé. Některé výzkumy říkají, že obsahují karcinogenní látky a přispívat k potravinovým alergiím. Strava vašeho psa je nepotřebuje, tak proč je nevynechat? Místo toho můžete svému chlupatému příteli pořídit spoustu vysoce kvalitních pamlsků.

Masokostní moučka

Masokostní moučka je průmyslové krmivo. Vyrábí se z jatečního odpadu nevhodného pro lidskou spotřebu a ze zákona by v ní neměla být žádná uhynulá zvířata. Jateční odpad se rozvaří, vysuší, rozemele a sterilizuje vysokou teplotou o výšce nejméně 133 °C po dobu 20 minut. 

Masokostní moučka je považovaná za viníka rozšíření bovinní spongiformní encefalopatie, mediálně známé jako nemoc šílených krav. Od roku 2003 se proto změnila vyhláška a zakázala používání zpracovaných živočišných proteinů v krmivech pro hospodářská zvířata, nicméně zůstala povolená pro masožravá domácí zvířata.

Masokostní moučka může obsahovat i ucházející poměr bílkovin, nicméně při tak důkladném zpracování nerozeznáte kýtu od kopyta. Obsahují ji skoro všechna krmiva. Nám zůstává rozum stát nad tím, že to, co je u lidské stravy považované za odpad a pro hospodářská zvířata není vhodné, aby se nerozjela epidemie neurodegenerativního onemocnění, je pro psy nejběžněji používaná složka potravy.

masokostni_moucka

Pokud si trváte na krmením granulemi, asi se moučce nevyhnete. Doporučujeme vám proto dbát alespoň na to, aby bylo u masokostní moučky v krmivu nějaké bližší určení. Důvěryhodní výrobci uvádějí na granulích například “kuřecí moučka”. Tam musí být pak většina z kuřecího masa a kostí. Pokud však ve výčtu vidíte “masová moučka” nebo ještě hůře “moučka různého živočišného původu”, rozhodně se tomuto krmivu vyhněte.

Ve složení často narazíte i na “dehydratované zdroje bílkovin”, což je pojmenování extrémně zpracovaných částí mrtvých těl zvířat nevhodných pro lidskou spotřebu. Patří do kategorie “vedlejších produktů”. Některé značky krmiv pro tyto účely používají i zvířata z kafilérií. Teploty při zpracování jsou tak vysoké, že se tam ztratí i nějaké to nemocné zvíře. Vinou vysokých teplot ale vznikne pořádná spousta karcinogenů. To je daň za zničení nemocných bakterií. Na to můžeme říct jediné: FUJ.

Melamin

V roce 2007 došlo k rozsáhlému skandálu, jehož původcem byla Čína. Do lidské i psí stravy přidávali tamní výrobci melamin zamaskovaný názvy pšeničný lepek a rýžový proteinový koncentrát. Melaminem se mimo jiné dobře maskuje mléko ředěné vodou, protože obsahuje 66 % dusíku. Právě na výši procent obsahu dusíku se stanovuje obsah proteinů. Díky tomu jsou nižší náklady na výrobu. 

Pochybnou ingredienci od Číny přebralo kolem 150 značek krmiv pro domácí zvířata. Tisíce mazlíčků utrpělo fatální poškození ledvin a pak na následky konzumace takto kontaminovaných potravin zemřeli. Pro spoustu lidí to byla tak velká rána, že začali věnovat mnohem víc pozornosti etiketám a zdrojům potravin na výrobu granulí. V Americe se začalo dařit výrobcům opravdového jídla pro psy. Potřebuje i Česká republika takový skandál, aby páníčci přestali věřit lživým reklamám? 

Některé výrobky se na černo dostaly i do Maďarska a Rakouska a odtud i k nám. Stalo se to v roce 2007. Kolik nelegálních prostředků a zbrusu nových jedů proudí přes hranice nyní v roce 2024, se v plné šíři asi nikdy nedozvíme. Jedno víme ale určitě - výrobci krmiv se snaží za každou cenu ušetřit a nezdráhají se sáhnout po čemkoliv, co jim sníží náklady. Když vezmeme v úvahu korupci, granulářský kartel a  jak nepřesně jsou u nás definované standardy kvality krmiv pro zvířata, je lepší na vlastní oči vidět, CO v jídle je a že to není žádná břečka mdlé barvy.

Kukuřičný sirup

Psi kukuřičný sirup milují, ale pro lidi ani pro psy není dobrý! Kukuřičný sirup má vysoký obsah fruktózy (HFCS), je vysoce kalorický a nárazově zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pejsci po něm rychle přibírají, navíc je návykový a přispívá k chronických zdravotním problémům, jako je cukrovka nebo obezita.

Kukuřičný sirup se ve většině případů vyrábí z geneticky modifikovaných plodin. Ty se jen hemží pesticidy a dalšími škodlivými chemikáliemi, což vede k vytvoření alergií a kožních problémů. Pokud to bez přidání něčeho sladkého nejde, pohlídejte si,aby byla ve složení přírodní sladidla.

Skutečně jídlo je jediná cesta ke kompletnímu zdraví

Jedině strava složená ze skutečného a citlivě zpracovaného masa, zeleniny a ovoce zajistí psovi dostatek živin, omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. V prvních dnech stoupne nadšení z jídla, bobky se zmenší, protože si pes z krmiva vezme maximum pro celé tělo a za pár týdnů budete svědky zázraku v podobě vyléčení kožních i potravinových alergií. 

Většina lidí nás vyhledá, když už neví kudy kam a všechny “zaručené lékařské metody” selhaly. Místo placení účtů na veterině můžete investovat do prevence zdravého psa a za ušetřené finance zažít raději nějaké dobrodružství. Všechny naše menu vznikly ve spolupráci s odborníkem na psí stravování. Proto si troufneme garantovat kvalitu a výsledky, které uvidíte, ve vás nezanechají pochybnosti. 

Zpět do obchodu