Kalkulátor optimální krmné dávky
Spočítejte si optimální krmnou dávku pro Vašeho mazlíčka.

Proč kupovat BiBi FOOD, když se dá krmit prémiovými granulemi za 35 Kč na den?

clanek_skutecna_cena_granuli_1

Touto otázkou náš častují přesvědčení granuláři. A my chceme odpovědět jednou pro vždy. Ano, je to tak: Průměrný pes vážící kolem 10 kg bude jíst 23 dní BiBi FOOD za 98 Kč na den, zatímco superprémiovou suchou stravu za neuvěřitelných 35 Kč. To zní úžasně, no ne? Bohužel jen do té doby, než vystrčíte hlavu z marketingové mlhy a začnete o tom trošku přemýšlet.

I kdybychom vynechali matematické propočty, jednoznačné závěry vědeckých výzkumů a nepopiratelné výsledky našich osobních zkušeností, stačí si položit 2 jednoduché otázky: 

Jaké jídlo v dnešní době koupíte za 35 Kč? 

A bude zdravé jíst ho KAŽDÝ DEN po zbytek života?

Ale pojďme si to i spočítat. 

Desetikilový pejsek ve střední zátěži na den potřebuje podle kalkulačky na stránkách výrobce granulí 220 g jídla. Při koupi pytle o váze 5 kg za 795 Kč (710 Kč bez DPH), vyjde denní dávka na 35 Kč.

V popisu granulí kombinujících kuřecí a hovězí maso zdůrazňuje výrobce podíl 87 % masa před usušením, v procentech se pak u složení dozvíme, že jde o necelých 40 % sušeného masa.

Podle údajů Tržního informačního systému České republiky Státního zemědělského intervenčního fondu, byla podle posledních měření průměrná cena za 1 kg drůběžího masa kolem 60 Kč bez DPH, s DPH 73 Kč, výkupní cena bez DPH za 1 kg jatečního hovězího maso je podle posledních zpráv lehce nad 80 Kč, s DPH 97 Kč. Pojďme si říct, že to není velkoobchodní cena nejkvalitnějšího masa, a už vůbec ne masa z farmy. Jedná se o ceník obřích konglomerátů a jde o výpočet ceny z půlky krávy i s kostmi.

Standardně má maso cca 30 % sušiny a 70 % vody. V sušeném mase voda zůstává v objemu cca 10 %. Ve složení najdete informaci o 40 % masa po usušení, přičteme-li 60 % vody, dostaneme se na cca 5 kg masa před usušením, což zhruba odpovídá 87 % procentům, kterými se výrobce ohání v produktovém popisku. Cena jenom za maso, a to nijak kvalitní, se pohybuje kolem 400 Kč. Jenom za maso.

To samozřejmě není všechno, složení uvádí další ultra super mega kvalitní suroviny, které by tam ale podle prodejní ceny 795 Kč musely být v tak stopovém množství, že reálně jsou pro organismus psa asi takový přínos, jako když plivnete do moře. 

Složení říká:

kořen pastináku sušený mletý,

kukuřičné klíčky,

sušené řepné řízky,

řepkový olej lisovaný za studena,

rybí olej,

výtažek z masa mořské mušle,

sušená mletá jablka,

sušené mleté hrušky,

směs sušených bylinek,

křemelina organická,

potravinová rašelina mletá „Heilerde“,

sušená a mletá Yucca schidigera.

Pojďme si přičíst cenu za zpracování a obal. Nějak to maso musí přijet, někdo mu musí vyfotit etiketu, napsat o něm na web, udělat reklamu a zaplatit prostory, kde se tým granulářů pohybuje. A samozřejmě připočtěte i obchodní marži.

Jak se vám tyhle všechny položky podařilo dostat do 795 Kč? Těžko? Samozřejmě, protože JE TO NESMYSL! Nic kvalitního se v takové cenové relaci nemůže pohybovat. 

A navíc…

Od nástupu granulí na trh máme jasné zprávy o jejich “fantastických účincích”:

- Více než 80 % psů trpí onemocněním zubů a dásní - to je zhruba tolik, kolik je krmených granulemi. Náhoda? Nemyslíme si.

- Skoro 60 % psů se potýká s nadváhou nebo obezitou.

- U poloviny psů, kteří překročí věk 10 let, veterináři konstatují rakovinu.

- Většina pejsků však na tento věk ani nedosáhne

Je to jako by přepočet psích let na lidské vznikl jen proto, abychom se mohli uchlácholit, že je v pořádku krmit psy odpadem a zkracovat jim tak život geometrickou řadou.

Ukazuje se, že výrobní společnosti nalézají čím dál tím důmyslnější triky, jak oblbnout důvěřivé páníčky záhadnými pojmy ve složení. A většina lidí se spokojí s fotkou na přebalu pytle s granulemi, místo toho, aby se uvědoměle podívala na malé hnědé kuličky a uviděla, že krmit naše čtyřnohé přátele granulemi, je opravdu špatný nápad. 

Výroba krmiv v České republice i mimo ni podléhá zoufale nízkým standardům bezpečnosti a kvality. Předpisy pro zpracování jsou nedomyšlené, procesy neuhlídatelné a (pře)prodej surovin k výrobě psího žrádla je jedna velká záhada

Fotka na pytli granulí ukazuje nádherné kuřecí stehno a dokonalý hovězí steak. Ve skutečnosti je to jenom symbol, za kterým se skrývá odpad a zbytky z továren na výrobu jídel pro lidi. Kůže, kopyta, paznehty, rohy, prasečí štětiny a peří ze zvířat poražených na jatkách zaprvé pochopitelně nemají kvality svaloviny a vnitřností (odtud většina psích “alergií na jídlo” - jejich organismus zcela legitimně odmítá odpad) a zadruhé jsou zpracované při teplotách, o kterých dávno víme, že mají karcinogenní vliv, nicméně díky tomu mohou výrobci do granulí přihodit i nemocná zvířata, protože teploty veškeré bakterie zničí. Mňam!

Jen při vysokých teplotách se dá zbavit veškerých důkazů o tom, co hnědé bobky ve skutečnosti obsahují.

Možná namítnete, že za studena lisované granule a peletky jsou na tom jinak. Jde o další marketingový podvod a nesmysl. Ano, studené lisování je opravdu šetrnější. Ale to, co se za studena lisuje, už je dávno jen spálený karcinogenní odpad s nulovými nutričními hodnotami.

Čerstvé krmení je jediný způsob, jak zajistit, aby se do misky vašeho psa dostalo to, co potřebuje. Obrázky na granulích se o to nepostarají.

Stejně jako člověk potřebuje k životu čerstvé a kvalitní suroviny, i naši miláčci potřebují rozmanitou a citlivě zpracovanou stravu. Ta jediná se postará o dlouhý a šťastný život. Páníčci, kteří přesedlají na BiBi FOOD, s úžasem sledují, jak rychle a s chutí se jejich pejsek uzdravuje a proměňuje ve šťastnějšího tvora. 

Netřeba v krmení hledat složitosti. Ve spolupráci s veterináři jsme recept na zdravý psí život už našli. Stačí pár kliknutí a objeví se i u vašich dveří. 

Změňte vašemu pejskovi život, dokud je čas.

Zpět do obchodu